Σε ποια… τιμαλφή σχεδιάζουν να βάλουν πωλητήριο οι τράπεζες

Σε ποια… τιμαλφή σχεδιάζουν να βάλουν πωλητήριο οι τράπεζες
Με το όπλο παρά πόδα βρίσκονται πλέον οι έλληνες τραπεζίτες εν όψει της ολοκλήρωσης των stress test των ελληνικών τραπεζών. Ο προβληματισμός είναι ιδιαίτερα έντονος καθώς οι διοικήσεις των τραπεζών αναγνωρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν οι ανακεφαλαιοποιησεις και των τεσσάρων τραπεζών στο ίδιο χρονικό διάστημα δηλαδή έως τον Δεκέμβριο του 2015.

«Εάν συμπέσουν όλες μαζί τότε θα υπάρξει μια συντριβή άνευ προηγουμένου για όλες τις τράπεζες» παραδέχεται τραπεζίτης που παρακολουθεί από κοντά όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Εάν μάλιστα το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ (σ.σ.: πλέον είναι το πιθανότερο σενάριο) τότε είναι βέβαιο ότι κάποια απ’ όλες δεν θα βρει τα απαιτούμενα κεφάλαια. Για αυτό τον λόγο οι έλληνες τραπεζίτες από τώρα κάνουν τα σχέδια τους για να βρουν ιδιωτικά κεφάλαια που θα καλύψουν ένα μέρος της αύξησης (πιθανολογείται το 10%).

Επιπρόσθετα όπως πληροφορούνται τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» σε μια εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (πιθανολογείται ότι αυτή είναι η Εθνική) υπάρχει η σκέψη να προχωρήσει σε αύξηση όχι το 2015 άλλα από το 2016. Και τούτο διότι η διοίκηση της θα προχωρήσει σε ένα επιθετικό πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων έτσι ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομήσει να τα αφαιρέσει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Βεβαία από το 2016 τίθεται σε ισχύ η νομοθεσία για το κούρεμα των καταθέσεων.

Ως εκ τούτου η διοίκηση της ΕΤΕ εάν φυσικά υλοποιήσει αυτήν την απόφαση θα πρέπει να είναι απόλυτα σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις. Σε επιθετικές πωλήσεις assets θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες στις επόμενες 10 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του Hilton από την Alpha Bank με τιμή εκκίνησης τα 200 εκ ευρώ.

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ. Πάντως οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις η εικόνα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εξελίσσεται καλύτερα από ότι αναμενόταν. Τον Ιούλιο μόλις το 16% των δανειοληπτών που μέχρι τότε εξυπηρετούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους προχώρησαν στην αποπληρωμή της δόσης, ωστόσο, τον Αύγουστο το ποσοστό ανήλθε στο 80%, ποσοστό πολύ καλύτερο των αρχικών εκτιμήσεων των τραπεζών.

Η άτυπη στάση πληρωμών τον Ιουλίου ήταν αποτέλεσμα τόσο των πρακτικών δυσκολιών, καθώς οι τράπεζες δεν λειτουργούσαν για πολλές ημέρες εξαιτίας της ειδικής τραπεζικής αργίας, όσο και της αναστάτωσης που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών. Όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη τον Αύγουστο η κατάσταση εξομαλύνθηκε σημαντικά και η μεγάλη πλειοψηφία, περίπου το 80%, των συνεπών δανειοληπτών εξυπηρέτησαν κανονικά τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Η καλύτερη εξέλιξη των μεγεθών στο κρίσιμο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών –Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank– ότι τελικά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα των 25 δισ. ευρώ, καθιστώντας ευκολότερη την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ. Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, ανήλθε στο 35% στο τέλος Ιουνίου και επιδεινώθηκε περαιτέρω το επόμενο διάστημα. Το σύνολο των πιστωτικών ανοιγμάτων, που περιλαμβάνει και δάνεια που εμφανίζουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν στο «κόκκινο», προσεγγίζει περίπου το 45%, δηλαδή σχεδόν το ήμισυ του χαρτοφυλακίου δανείων.
Το θέμα των κόκκινων δάνειων άλλα και της ανακεφαλαιοποιησης των ελληνικών τραπεζών συζητήθηκε με στην συνάντηση που είχαν μέσα στην εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Ένα από τα ζητήματα που συζήτησαν οι δυο τους είναι ο κίνδυνος απαξίωσης των παλαιών μετόχων δεδομένου ότι βασικός μέτοχος στις τράπεζες είναι το κράτος, έχοντας τοποθετήσει περίπου 24 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Πρακτικά η νέα, τρίτη την τελευταία διετία, ανακεφαλαιοποίηση οδηγεί στην απώλεια των κεφαλαίων των υφισταμένων μετόχων.


Ποτέ γίνεται κούρεμα καταθέσεων

Σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειάζεται νέα κεφάλαια τα οποία δεν μπορεί να βρει μόνη της από τους παλιούς ή νέους μετόχους, θα ακολουθείται η διαδικασία εξυγίανσης η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Αυτό αποτελεί πλέον πολιτική «γραμμή» στην Ε.Ε. και θα ισχύσει για την Ελλάδα από την 1-1-20016. Για να ενισχυθούν τα κεφάλαια της τράπεζας θα χρησιμοποιούνται τα χρήματα -κατά σειρά προτεραιότητας:

1. των μετόχων,

2. όσων έχουν ομόλογα που έχει εκδώσει η συγκεκριμένη τράπεζα,

3. τα χρήματα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια, όσοι από έχουν χρήματα στην τράπεζα αναλαμβάνουν πλέον ρίσκα και το ρίσκο διαφοροποιείται όχι μόνο ανά χώρα, αλλά και ανά τράπεζα.

Εφεξής οι καταθέτες θα αντιμετωπίζονται ως επενδυτές και συνεπώς θα πρέπει να μετράνε το ρίσκο, σε ποιά χώρα, σε ποιά τράπεζα και σε τι προϊόν βάζουν τα χρήματα τους. Στην Κύπρο με το κούρεμα εφαρμόστηκε η πρακτική της «διάσωσης εκ των έσω» (bail in) που σημαίνει με απλά λόγια ότι οι ζημιές καλύπτονται με τα χρήματα που βρίσκονται «μέσα» στην τράπεζα ή τον οργανισμό που τα χρειάζεται. Οι λογαριασμοί που έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανήκουν σε ποσοστό 95% σε εταιρείες και όχι φυσικά πρόσωπα και αν υποστούν «κούρεμα» θα πρόκειται για ισχυρό πλήγμα όσον αφορά το επιχειρείν στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ