Το.. δράμα συνεχίζεται – «Παγώνει» ο ELA με απόφαση της ΕΚΤ – Τι σημαίνει για τις καταθέσεις μας

Το.. δράμα συνεχίζεται – «Παγώνει» ο ELA με απόφαση της ΕΚΤ – Τι σημαίνει για τις καταθέσεις μας
Επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι στις 16:00 θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας. Ο υπουργός Οικονομικών όμως φέρεται να έχει μιλήσει για το περιεχόμενο των αποφάσεων στο BBC . Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να «παγώσει» τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του προγράμματος έκτακτης χρηματοδότησης στα επίπεδα της Παρασκευής.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την απόφαση.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση για τις καταθέσεις μας; Πρακτικά, και ενώ αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, θεωρείται πλέον απίθανο αύριο να υπάρξει κανονική λειτουργία των τραπεζών. Μεγάλο μέρος από τη ρευστότητα που άντλησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα την Παρασκευή διατέθηκε ήδη για να καλυφθούν οι αθρόες αναλήψεις μέσω των ATMs. Έτσι, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγο ο Γιάνης Βαρουφάκης διέψευδε το τραπεζών και έλεγχο κεφαλαίων, πλέον φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί η λήψη μέτρων.

Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας, καλωσορίζει την απόφαση του Eurogroup να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενδυνάμωση της Νομισματικής Ένωσης. Για την Ελλάδα, αναφέρει ότι ΕΚΤ θα δουλέψει στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για να διατηρήσει την οικονομική σταθερότητα. Διατηρεί τη ρευστότητα του ELA στα επίπεδα της Παρασκευής και δηλώνει έτοιμη να επανεξετάσει την απόφασή της.

Εντομεταξύ για πιθανή παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, έκανε λόγο μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter ο Πίτερ Σπίγκελ.

Ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι, με τη σημερινή απόφασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει περιθώριο δυο ημερών σε νέες διαπραγματεύσεις για αίσια έκβαση στο ελληνικό θέμα, και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διακόψει την Τετάρτη την παροχή ELA.

Αναφορικά με το θέμα της επιβολής capital controls, ο Πίτερ Σπίγκελ διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα το ζητήσει ο Γιάννης Στουρνάρας από την κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών, και πρόσθεσε ότι, αν η κυβέρνηση αρνηθεί, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας θα παραιτηθεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση και στα Αγγλικά

The Governing Council of the European Central Bank today welcomed the commitment by ministers from euro area Member States to take all necessary measures to further improve the resilience of euro area economies and to stand ready to take decisive steps to strengthen Economic and Monetary Union.

Following the decision by the Greek authorities to hold a referendum and the non-prolongation of the EU adjustment programme for Greece, the Governing Council declared it will work closely with the Bank of Greece to maintain financial stability.

Given the current circumstances, the Governing Council decided to maintain the ceiling to the provision of emergency liquidity assistance (ELA) to Greek banks at the level decided on Friday (26 June 2015).

The Governing Council stands ready to reconsider its decision.

Mario Draghi, ECB President, said: “We continue to work closely with the Bank of Greece and we strongly endorse the commitment of Member States in pledging to take action to address the fragilities of euro area economies.”
Yannis Stournaras, Governor of the Bank of Greece, said: “The Bank of Greece, as a member of the Eurosystem, will take all measures necessary to ensure financial stability for Greek citizens in these difficult circumstances.”
The Governing Council is closely monitoring the situation in financial markets and the potential implications for the monetary policy stance and for the balance of risks to price stability in the euro area. The Governing Council is determined to use all the instruments available within its mandate.

Ξένοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν στο Twitter ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC ( Radio 4 ) και την εκπομπή tw2 δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή capital controls από απόψε, Κυριακή και κλειστές τράπεζες από αύριο.

Ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται, χαρακτήρισε «αποκρουστικό» το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης κεφαλαίων προς τις τράπεζες και πρόσθεσε ότι «αν αυτό συμβεί, η Ευρώπη θα έχει αποτύχει».

Διάψευση

Σε κατηγορηματική διάψευση των δηλώσεων που φέρεται να έχει κάνει στο BBC προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών. Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: "Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls.Αντίθετα, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capitalcontrols δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ