ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 0,05% το επιτόκιο
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, απόφαση που ήταν αναμενόμενη για την συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών.

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.

Ντράγκι: Χρειάζεται «ισχυρή συμφωνία» για το ελληνικό ζήτημα

Στη διαβεβαίωση ότι η κεντρική ευρωτράπεζα θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ προχώρησε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Τετάρτης.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού όμως, ξεκαθάρισε, χρειάζεται η επίτευξη «ισχυρής συμφωνίας», «βιώσιμης», που θα θα προωθεί την ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και θα εξασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα. Επίσης, η συμφωνία θα πρέπει να αντιμετωπίζει τις εναπομείνασες πηγές αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε.

Υπογράμμισε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η όποια συμφωνία θα πρέπει σε ό,τι αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων να λαμβάνει υπόψη και την υποβάθμιση των προσδοκιών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ παρά τη βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε κράτησε «κλειστά χαρτιά» σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και το σημείο στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Αρκέστηκε μόνο σε αναφορές του στιλ «υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα για την επίτευξη μιας ισχυρής συμφωνίας».

Σχετικά με τις προθέσεις της ευρωτράπεζας σχετικά με την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων είπε χαρακτηριστικά «δεν είμαστε ακόμη εκεί» επαναλαμβάνοντας ότι αναγκαίος όρος για αύξηση του ορίου είναι η ύπαρξη αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Μια εκταμίευση από το πρόγραμμα θα ήταν ένας λόγος να εξετάσουμε μια αύξηση του ορίου στα έντοκα, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το «κούρεμα» που επιβάλλεται στα εχέγγυα που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ώστε να λάβουν ρευστότητα μέσω του ELA και στα σενάρια περί αύξησής τους, ο κ. Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα εξετάζει το ζήτημα εδώ και λίγο καιρό. Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσουμε ποια είναι η κατάσταση με το ελληνικό χρέος, υπογράμμισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ