Σκλαβούνης (ΤΧΣ): Διεθνείς επενδυτές θα προσφέρουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες

Σκλαβούνης (ΤΧΣ): Διεθνείς επενδυτές θα προσφέρουν νέα κεφάλαια στις τράπεζες
Αν από τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τον Οκτώβριο, προκύψει η ανάγκη νέων κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες, αυτά αναμένεται να καλυφθούν από διεθνείς επενδυτές, δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Χρήστος Σκλαβούνης, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.


Διαχειριστές κεφαλαίων - μεταξύ των οποίων τα επενδυτικό ταμεία Paulson & Co. και Fidelity και η εταιρεία συμμετοχών Fairfax Financial Holdings - τοποθέτησαν 8,3 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Θεσμικοί επενδυτές μπορεί να κληθούν να δώσουν νέα κεφάλαια, εάν αυτό είναι αναγκαίο από τα stress tests της ΕΚΤ.
«Θα μπορούσε να αναμένει κανείς ότι θα προσφέρουν τα κεφάλαια» δήλωσε ο κ. Σκλαβούνης. Το ΤΧΣ πιθανόν να είναι σε θέση να επιστρέψει το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από τα 50 δισ. ευρώ που έλαβε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με το διεθνές πρόγραμμα βοήθειας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σημειώνει το Bloomberg, έχουν ζητήσει να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια αυτά για να κλείσει ένα χρηματοδοτικό κενό στο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας, το οποίο υπολογίσθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στα 12,6 δισ. ευρώ για το 2015. «Ο στρατηγικός μας στόχος είναι να υπάρχει ανοικτή πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές, ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε κεφάλαια και ρευστότητα και νομίζω ότι ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί» είπε ο κ. Σκλαβούνης. Εάν από τις ασκήσεις αντοχής διαπιστωθούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες, οι οποίες καλυφθούν από θεσμικούς επενδυτές, «το συμπέρασμα θα μπορούσε να είναι ότι δεν είναι τόσο σημαντικό τα κεφάλαια αυτά (σ.σ.: τα 11,5 δισ. ευρώ) να βρίσκονται εκεί και να χρησιμοποιούνται ως δίχτυ ασφαλείας».
«Όποτε γίνονται ασκήσεις αντοχής, κατά πάσα πιθανότητα προκύπτει κάτι, για το καλύτερο ή το χειρότερο» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, Αναστασία Σακελλαρίου, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι ιδιώτες επενδυτές συμμετείχαν στις αυξήσεις κεφαλαίων δεν πρέπει να υποεκτιμάται. Πρόκειται για επενδυτές που έχουν επιτυχή επενδυτική ιστορία. Το γεγονός ότι έλαβαν μέρος αποτελεί μία ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης». Μετά από δύο γύρους αύξησης των κεφαλαίων τους, σημείωσε η κ. Σακελλαρίου, οι ελληνικές τράπεζες είναι καλύτερα εξοπλισμένες από άλλες τράπεζες στην Ευρωζώνη για να χειρισθούν τις όποιες πρόσθετες απαιτήσεις από τις ασκήσεις αντοχής της ΕΚΤ.
Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως ποσοστό του ενεργητικού τους παραμένει ένα από τα τελευταία εμπόδια για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg.
Η δημιουργία μίας κακής τράπεζας που θα αναλάβει τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών από τους ισολογισμούς τους είναι μία επιλογή που εξετάζεται, δήλωσε ο κ. Σκλαβούνης, προσθέτοντας ότι νομοθεσία πρέπει να αλλάξει, ώστε το ΤΧΣ να μπορεί να δίνει κεφάλαια σε μία τέτοια κακή τράπεζα.
«Υπάρχουν πολλές λύσεις που εξετάζονται και αυτή θα μπορούσε να είναι μία πιθανή λύση» συνέχισε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά».
Η κυρία Σακελλαρίου και ο κ. Σκλαβούνης εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την ανάκτηση έως το 2017 του μεγαλύτερου μέρους από τα 25 δισ. ευρώ που επένδυσε το ΤΧΣ στις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ