Πώς «διάβασαν» οι τραπεζίτες το εκλογικό αποτέλεσμα

Πώς «διάβασαν» οι τραπεζίτες το εκλογικό αποτέλεσμα
 Αλλιώς ερμηνεύουν τα κόμματα τα ευρήματα της κάλπης και αλλιώς οι άνθρωποι της αγοράς. Τι πιστεύουν για τα αποτελέσματα της 18ης Μαίου τραπεζίτες και επιχειρηματίες; Πόσο ανήσυχοι και πόσο αισιόδοξοι δηλώνουν;

Η αγορά «ψηφίζει» σταθερότητα και όχι ανατροπές.Αυτό σημειώνουν τραπεζικοί, επιχειρηματικοί και χρηματιστηριακοί κύκλοι, και σχολιάζουν πως: «Η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική ηρεμία, είναι το διαβατήριο μας για την επόμενη μέρα, για να βγούμε από την εξαετή ύφεση και να βάλουμε τα θεμέλια για την σταθεροποίηση αρχικά και την ανάκαμψη στην συνέχεια της ελληνικής οικονομίας».

Μέσα από επώδυνα μέτρα -που οδήγησαν πολλούς συμπολίτες μας ακόμα και στη φτώχεια-, πετύχαμε να αντιστρέψουμε το κλίμα και την αίσθηση για την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές, αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη και υπογραμμίζουν:

Τώρα μπορούν να μπουν τα θεμέλια για την ελάφρυνση των φορολογούμενων, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε επενδύσεις και να «κτίσουμε» το νέο αναπτυξιακό πρόσωπο της χώρας.

Όπως λένε χαρακτηριστικά: «οι τράπεζες έχουν ταυτίσει το μέλλον τους με την χώρα. Και το μεγάλο ζητούμενο για να περάσουμε σε καθεστώς ανάπτυξης είναι η πολιτική σταθερότητα. Μόνο έτσι θα έρθει φρέσκο χρήμα, θα αυξηθούν οι τζίροι των επιχειρήσεων, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, θα τονωθεί η κατανάλωση. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει οξυγόνο, και συνεπώς δεν υπάρχει ζωή για κανέναν....».

Σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, προτεραιότητα των τραπεζών τώρα είναι η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τις συγχωνεύσεις ομοειδών εταιρειών.

Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει και πάλι η ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Βέβαια, όπως λένε οι τραπεζίτες, η ζήτηση σήμερα για δάνεια από πελάτες που είναι φερέγγυοι ότι μπορούν να τα αποπληρώσουν είναι ελάχιστη.

Από την πλευρά τους, στελέχη των επιμελητηρίων και των βιοτεχνών υπογραμμίζουν ότι το μήνυμα των εκλογών είναι η «ανάγκη να αλλάξει η οικονομική πολιτική» και σημειώνουν πως πρέπει να δοθεί έμφαση στα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και στήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Αντίθετα τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων, θεωρούν ότι δεν άλλαξε τίποτα ως προς τη δύναμη των πολιτικών κομμάτων και ότι συνεχίζεται η ομαλή πορεία προς την ανάταξη της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ