"Κληρώνει" για τις τράπεζες: Πόσα κεφάλαια χρειάζονται και που θα τα βρουν

"Κληρώνει" για τις τράπεζες: Πόσα κεφάλαια χρειάζονται και που θα τα βρουν
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να έχει «κληρώσει» οριστικά το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες καθώς αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα ενώ αναμένεται να δοθούν επισήμως στη δημοσιότητα και τα ευρήματα από την έκθεση της Blackrock. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα δυσμενή σενάρια για αναγκαιότητα ενίσχυσης μαμούθ με το ποσό των 20 δις. ευρώ, δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν.

Της Έφης Καραγεώργου.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η επιστροφή των συστημικών τραπεζών στους ιδιώτες. Έστω και με καθυστέρηση 2 μηνών, το νομοσχέδιο για τη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα κατατεθεί στη Βουλή και ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank

Όλα αυτά όμως θα συμβούν αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stresstest.

Σήμερα, αναμένεται να «κλειδώσει» το ύψος των επιπλέον κεφαλαίων που χρειάζονται οι συστημικές τράπεζες, κατά τη συνάντηση που θα έχει ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος με τους κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Σύμφωνα με την ΤτΕ τα επιπλέον κεφάλαια -σε καμιά περίπτωση - δεν θα ξεπεράσουν τα 6,3δισ ευρώ. Αφού λοιπόν συμφωνηθούν όλες οι λεπτομέρειες της μεθοδολογίας, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου θα ανακοινωθούν αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής που διενήργησε η BlackRock.

Μάλιστα τις προηγούμενες μέρες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στην κυριολεξία κατασκήνωσαν στην ΤτΕ και έλεγξαν ενδελεχώς τα στοιχεία των 4 συστημικών τραπεζών ώστε να διαπιστώσουν αν η μεθοδολογία που έχει ακολουθεί αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής «πατάνε» στο βασικό σενάριο, με τον δείκτη των βασικών κεφαλαίων (core tier 1) στο 8% (και όχι στο 9%), με αποτέλεσμα τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες να διαμορφώνονται στο επίπεδα των 5,8 με 6,3δισ ευρώ.

Και ενώ τα τεστ αντοχής «έτρεξαν» με τις παραδοχές που είχε υποδείξει η τρόικα, το ΔΝΤ «μετράει» με διαφορετική μέθοδο τις ανάγκες των τραπεζών και προέκυψε διαφορά.

Πληροφορίες από τα τραπεζικά επιτελεία αναφέρουν ότι ήταν λίγο –πολύ γνωστό, ότι δηλαδή τις υψηλότερες κεφαλαιακές ανάγκες εμφανίζει η Eurobank, ύψους περίπου 2,7δισ ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα χρειάζεται γύρω στα 2,3δισ ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς και η AlphaBank, έχουν κεφαλαιακές ανάγκες που δεν υπερβαίνουν το 1δις ευρώ, ενώ γύρω στα 80- 100εκ ευρώ θα χρειαστεί και η Τράπεζα Αττικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η AlphaBank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο, σημειώνει πως «οι αγορές φαίνεται να έχουν ήδη προεξοφλήσει την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας και δεν επηρεάζονται από δημοσιεύματα ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά την διαγνωστική μελέτη της Blackrock ανέρχονται σε 20 δισ ευρώ και όχι σε 5 δισ ευρώ, όπως ανακοινώθηκε κατ΄ ιδίαν στις ελληνικές συστημικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Μάλιστα οι αναλυτές της AlphaBank σημειώνουν ότι από αυτά τα 5δισ ευρώ, τα 2,5 δισ ευρώ απαιτούνται για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών της Eurobank. Και υπογραμμίζουν: Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η Eurobank «θα μπορούσε να είχε ήδη αντλήσει το σύνολο αυτού του ποσού από την αγορά αν η όλη διαδικασία δεν είχε μπλοκαριστεί από διάφορες αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις και καθυστερήσεις».

Και καταλήγουν: Σε κάθε περίπτωση, οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ακόμη και κάτω από τα πιο δραματικά σενάρια καταποντισμού της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, δεν θα έφταναν τα 20 δισ ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ