Έρχεται «ζεστό χρήμα» 6 δισ. ευρώ – Ποιοι θα τα πάρουν

Έρχεται «ζεστό χρήμα» 6 δισ. ευρώ – Ποιοι θα τα πάρουν
Για τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, υπάρχει ήδη επίσημη δέσμευση από τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας. Και οι υπόλοιπες τράπεζες όμως θα μπουν στο παιχνίδι με αποτέλεσμα μέσα στο 2014 να αναμένεται χαλάρωση της στρόφιγγας του τραπεζικού δανεισμού ή οποία παρέμεινε ασφυκτικά κλειστή τα τελευταία χρόνια. Ποιοι έχουν ελπίδες να δανειοδοτηθούν;  

Της Έφης Καραγεώργου

Νέα δάνεια ύψους 3 δις ευρώ θα ρίξει στην αγορά φέτος η Εθνική Τράπεζα για να χρηματοδοτήσει κυρίως τις υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά.

Το εξήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ ο κ. Αλ. Τουρκολιάς, που με σύσσωμη τη διοικητική ομάδα της τράπεζας περιοδεύει σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη και έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες της περιοχής.

Η μερίδα του λέοντος από τα 3 δις ευρώ θα κατευθυνθεί «για την ανάπτυξη του υγιούς επιχειρείν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουρκολιάς και έκανε λόγο ότι το «πιστωτικό σύστημα είναι εφεξής σε θέση να στηρίξει μία επενδυτική άνοιξη». Και μάλιστα υπογράμμισε πως τα επόμενα έξι χρόνια θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία 35 δισ ευρώ, από διάφορους κοινοτικούς πόρους, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τραπεζικό δανεισμό.

Οι τραπεζίτες φέτος εκτιμούν ότι θα αρχίσει να αναθερμαίνεται η ζήτηση για χορήγηση δανείων. Και εκτιμούν ότι -στο σύνολο της αγοράς- είναι σε θέση να χορηγήσουν περί τα 6δις νέα δάνεια.

Το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, φαίνεται από τα εξής στοιχεία.

Τον Δεκέμβρη του 2012 τα συνολικά υπόλοιπα δανείων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά ήταν 227,65 δις ευρώ. Στο τέλος του Δεκέμβρη τα συνολικά υπόλοιπα είχαν συρρικνωθεί –λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης- στα 217,91 δις ευρώ. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 10δις ευρώ.

Ειδικότερα τα υπόλοιπα στα επιχειρηματικά δάνεια από τα 107,33δις ευρώ στο τέλος του 2012, μειώθηκαν στα 103,2 δις ευρώ στο τέλος του 2013.

Ο συνολικός δανεισμός των νοικοκυριών περιορίστηκε στα 100,82δις ευρώ πέρυσι από 106,5δις ευρώ στο τέλος του 2012.

Τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων μειώθηκαν κατά 3,5δις ευρώ στα 71,05 δις από 74,63δις ευρώ και στα καταναλωτικά δάνεια στα 28,38δις ευρώ από τα 30,23δις ευρώ. Την τελευταία τετραετία οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης είναι αρνητικοί και οι τράπεζες στο μόνο που επιδίδονται είναι οι αναδιαρθρώσεις, αναχρηματοδοτήσεις και ρυθμίσεις των υφιστάμενων δανείων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ