Θές να σώσεις το σπίτι σου; Πλήρωσε και τα …δικαιολογητικά

Θές να σώσεις το σπίτι σου; Πλήρωσε και τα …δικαιολογητικά
Δεν φτάνει που οι δανειολήπτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους πρέπει να τρέχουν από τράπεζα σε τράπεζα για να προστατευτούν, δεν φτάνει που θα πρέπει να μαζέψουν έναν κουβά δικαιολογητικά, θα πρέπει να πληρώνουν κιόλας για τις βεβαιώσεις  

Της Έφης Καραγεώργου

Με 6 ευρώ ανά σελίδα χρεώνουν οι τράπεζες την έκδοση των αντιγράφων κίνησης λογαριασμών κατάθεσης, της τελευταίας διετίας. Η κίνηση των καταθετικών λογαριασμών είναι ανάμεσα στα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να καταθέσει ο δανειολήπτης αίτημα προκειμένου να υπαχθεί στο νέο νόμο 4224/2013, για να σώσουν την μοναδική κατοικία τους από τον πλειστηριασμό.

Η κάθε τράπεζα έχει δικό της τιμολόγιο που χρεώνει την έκδοση αντιγράφου κίνησης λογαριασμού. Για παράδειγμα μεγάλη τράπεζα χρεώνει με 5-7 ευρώ τη σελίδα και δίνει το «χαρτί» της κίνησης σε 2 βδομάδες, άλλη τράπεζα χρεώνει πάγιο 15 ευρώ για την έκδοση και τιμολογεί με 0,5 ευρώ την κάθε σελίδα.

Με δεδομένο ότι ζητείται η κίνηση σε βάθος 24 μηνών, υπάρχουν καταγγελίες ότι δανειολήπτες πλήρωσαν ως και 50 ευρώ για να πάρουν το δικαιολογητικό από την τράπεζα.

Υπενθυμίζουμε ότι η προθεσμία εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου, ωστόσο συνεχίζονται οι καταγγελίες ότι υπάλληλοι ορισμένων τραπεζών αρνούνται να παραλάβουν την υπεύθυνη δήλωση από τους δανειολήπτες.

Και στο παραπέντε της διαδικασίας δεν υπάρχουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι για τις ασάφειες και αντιφάσεις του Ν.4224/2013. Από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης πετάει το μπαλάκι στην Ένωση Τραπεζών, ότι πρέπει να ζητήσει από τις τράπεζες να εφαρμόζουν το νόμο.

Οι δανειολήπτες ζητούν βοήθεια από τα νομικά τμήματα των καταναλωτικών οργανώσεων.

Μάλιστα η ΕΚΠΟΙΖΩ, ζητά από τις τράπεζες, να παύσουν τις παράνομες πρακτικές τους και να δέχονται τις υποβαλλόμενες υπεύθυνες δηλώσεις. Και από την κυβέρνηση να προβεί στην τροποποίηση του νόμου, παρατείνοντας την προθεσμία υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης και αφετέρου, να επιβάλλει κυρώσεις στις τράπεζες που δεν εφαρμόζουν το νόμο. Τέλος καλεί τους καταναλωτές να επιμένουν στην κατάθεση της υπεύθυνης δήλωσης και να λαμβάνουν αριθμό πρωτοκόλλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ