Viva Wallet: Προς ΑΜΚ 400 εκατ. ευρώ με εισήγηση Καρώνη - Εν αναμονή συμφωνίας με την JP Morgan

Viva Wallet: Προς ΑΜΚ 400 εκατ. ευρώ με εισήγηση Καρώνη - Εν αναμονή συμφωνίας με την JP Morgan

Πριν από περίπου ένα χρόνο η JPMorgan ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά του 48,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva.

Την ενίσχυση των κεφαλαίων της Viva Wallet κατά 400 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών επιδιώκει ο πλειοψηφών μέτοχος της εταιρείας, η We Realize, συμφερόντων Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας στις 22 Μαρτίου και θα πρέπει να εγκριθεί και από την πλευρά του έτερου βασικού μετόχου, της JP Morgan. Προς αυτή την κατεύθυνση επιχειρείται να υπάρξει συμφωνία με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο κείμενο της πρόσκλησης για τη διενέργεια της γενικής συνέλευσης, η αποτίμηση της εταιρείας βάση της οποίας θα γίνει η ΑΜΚ ορίζεται στα 3 δισ. ευρώ, ενώ τα αντληθέντα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως προβλέπει η στρατηγική που ενέχεται στη συμφωνία μετόχων.

Η παραπάνω κίνηση έρχεται στον απόηχο δημοσιευμάτων που θέλουν τις σχέσεις των δύο πλευρών να είναι τεταμένες.

Τα άλλα θέματα της γενικής συνέλευσης

Στα θέματα της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνονται ακόμη:

1. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας με την έγκριση και από τους δύο μετόχους δανείου ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, που θα χορηγηθεί από τρίτα πιστωτικά ιδρύματα που δεν σχετίζονται με τους μετόχους ή τις συνδεδεμένες με αυτούς επιχειρήσεις, για την ολοκλήρωση του συμφωνηθέντος μεταξύ των μετόχων πλαισίου στρατηγικής για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

2. Η έγκριση και από τους δύο μετόχους της συγχώνευσης της Viva Payments με εξαγορά κατά 100% από τη VivaBank για την ενίσχυση της λειτουργίας της και της επιχειρηματικής της ανάπτυξης και πρόσληψης ειδικών συμβούλων, με εντολή να διερευνήσουν το ενδεχόμενο η VivaBank να εισαχθεί σε οργανωμένη αγορά (IPO) εντός του πρώτου τριμήνου του 2027 και απάλειψη των διατάξεων περί δικαιώματος προαίρεσης αγοράς μετοχών (call option) και για τους δύο μετόχους.

3. Η έγκριση και από τους δύο μετόχους της τροποποίησης του προγράμματος δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών, όσον αφορά στα γεγονότα άσκησης, ώστε να συμπεριληφθεί οποιοδήποτε επενδυτικό γεγονός μετά το 3ο τρίμηνο του 2026 ή εισαγωγή σε οργανωμένη αγορά (IPO) και πρόβλεψη για το δικαίωμα της WRL να αποκτήσει το συνολικό ποσό των διανεμηθέντων μετοχών σε τιμή έως και δύο φορές υψηλότερη από την τιμή εισαγωγής τους.

4. Η έγκριση και των δύο μετόχων για την επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου όπως τροποποιήθηκε μετά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από τη JPM.

Αλλαγές στη διοίκηση

Την ίδια στιγμή, μεταξύ των θεμάτων είναι και αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, σε αντικατάσταση του ήδη προταθέντος, κ. Ευστάθιου Ποταμίτη, λόγω μη εκπλήρωσης των κριτηρίων ανεξαρτησίας, σύμφωνα με τα κριτήρια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου ένα χρόνο η JPMorgan ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά του 48,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva.

Σε ένα deal που προκάλεσε αίσθηση, λόγω τόσω του μεγέθους του επενδυτή όσο και του τιμήματος που συμφωνήθηκε.

H Viva δραστηριοποιείται σε πάνω από 20 χώρες ενώ το προσωπικό της ξεπερνά τα 700 άτομα. Εξ αυτών, περίπου το 60% απασχολείται στην Ελλάδα και το υπόλοιπο 40% σε θυγατρικές του εξωτερικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ