Schnabel: Η ΕΚΤ δεν έχει κλείσει την πόρτα σε νέα αύξηση επιτοκίων

Schnabel: Η ΕΚΤ δεν έχει κλείσει την πόρτα σε νέα αύξηση επιτοκίων

Η Γερμανίδα οικονομολόγος μίλησε μία εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά του πληθωρισμού ενδέχεται να απαιτήσει νέα αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel σε μια δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις άλλων «γερακιών» της ΕΚΤ που εκτιμούν ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση των επιτοκίων.

«Μετά από μια μακρά περίοδο υψηλού πληθωρισμού, οι προβλέψεις για την πορεία των τιμών είναι αβέβαιες και τα νέα σοκ από την πλευρά της προσφοράς μπορούν να τις αποσταθεροποιήσουν, απειλώντας τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε σε ομιλία της την Πέμπτη στο Σεντ Λούις. «Αυτό σημαίνει, ως εκ τούτου, ότι δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων».

Η Γερμανίδα οικονομολόγος μίλησε μία εβδομάδα αφότου η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Επενδυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το βασικό επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνει πλέον στο 4% και μέχρι το 2024, καθώς ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2,9% τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη.

Πάντως, τα στοιχήματα των traders μεταβλήθηκαν ελάχιστα την Παρασκευή, ενώ αναμένονται μειώσεις των επιτοκίων σχεδόν κατά 100 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ξεκινώντας με μια μείωση κατά 0,25% τον Ιούνιο.

Η Schnabel δήλωσε ότι ενώ χρειάστηκε ένας χρόνος για να φτάσει ο πληθωρισμός σε αυτό το επίπεδο από το 10,6%, «αναμένεται να χρειαστεί περίπου διπλάσιος χρόνος για να επιστρέψουμε από εδώ στο 2%».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ