Κατρακύλησαν οι πωλήσεις PC - Μεγάλο πλήγμα για την Apple με πτώση 40,5%

 Κατρακύλησαν οι πωλήσεις PC - Μεγάλο πλήγμα για την Apple με πτώση 40,5%

Οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών ανήλθαν σε 56,9 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από 80,2 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πέρυσι ενώ σημείωσαν πτώση κατά 28,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2022

 

 

Οι παγκόσμιες πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών (PC) μειώθηκαν κατά 29% το πρώτο τρίμηνο του 2023 λόγω της χαμηλής ζήτησης, του υπερβολικού αποθέματος και του επιδεινούμενου μακροοικονομικού κλίματος, με την Apple να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς IDC.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η International Data Corporation (IDC) ανέφερε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις υπολογιστών ανήλθαν σε 56,9 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από 80,2 εκατομμύρια την ίδια περίοδο πέρυσι ενώ σημείωσαν πτώση κατά 28,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Από τις πέντε κορυφαίες εταιρείες υπολογιστών που αναλύθηκαν στην έκθεση, οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου της Apple σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση 40,5% σε σχέση με ίδια περίοδο το 2022, με την Dell να έρχεται δεύτερη με πτώση 31%.
Η Lenovo, η Asustek Computer και η HP κατέγραψαν επίσης μειώσεις στις αποστολές, ανέφερε η IDC.

Τον Φεβρουάριο, η Apple ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις των υπολογιστών Mac της, οι οποίες είχαν εκτιναχθεί κατά τη διάρκεια του κύματος εργασίας από το σπίτι λόγω της πανδημίας, μειώθηκαν κατά 29% σε ετήσια βάση στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο.

"Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αντιπροσώπευαν επίσης έναν κώδικα για την εποχή της ζήτησης λόγω COVID και τουλάχιστον μια προσωρινή επιστροφή στα προ-COVID μοτίβα. Ο όγκος πωλήσεων το 1ο τρίμηνο του 2023 ήταν αισθητά χαμηλότερος από τα 59,2 εκατομμύρια μονάδες που είχαν αποσταλεί το πρώτο τρίμηνο του 2019 και 60,6 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο 2018», δήλωσε η IDC.

«Η παύση της ανάπτυξης και της ζήτησης δίνει επίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα κάποιο περιθώριο να κάνει αλλαγές καθώς πολλά εργοστάσια αρχίζουν να εξερευνούν επιλογές παραγωγής εκτός Κίνας».

Παράλληλα παραμένουν οι ανησυχίες για επιβράδυνση των μεγάλων οικονομιών, με την πρόσφατη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα να εντείνει τις ανησυχίες ότι ο αφανής πληθωρισμός και η αυστηρή νομισματική πολιτική θα παρεμπόδιζαν την ανάπτυξη και τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις.

Εάν η οικονομία έχει ανοδική τάση μέχρι το 2024, "αναμένουμε σημαντική ανάκαμψη της αγοράς καθώς οι καταναλωτές θέλουν να ανανεωθούν, τα σχολεία επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τα φθαρμένα Chromebook και οι επιχειρήσεις μεταβαίνουν στα Windows 11", δήλωσε ο Linn Huang, αντιπρόεδρος έρευνας, Devices and Displays στο IDC.

«Εάν η ύφεση σε βασικές αγορές συνεχιστεί το επόμενο έτος, η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι αργή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ