Ελλείψεις σε ηλεκτρονικά απειλούν τις παραγγελίες σε αυτοκίνητα και συσκευές

Ελλείψεις σε ηλεκτρονικά απειλούν τις παραγγελίες σε αυτοκίνητα και συσκευές

Μια πολύπλευρη κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη

Αν δεν μπορείτε να βρείτε την ηλεκτρονική συσκευή ή το κινητό τηλέφωνο των ονείρων σας έχετε πέσει και εσείς θύμα μιας πρωτοφανούς έλλειψης σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα που μπορεί να χρειαστούν δύο ή τρία χρόνια για να περάσει.

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε μια μεγάλη αύξηση στις παραγγελίες ηλεκτρονικών υπολογιστών και παρόμοιων προϊόντων με αποτέλεσμα σε όλο τον κόσμο να καταγράφονται ελλείψεις σε chips και άλλα κρίσιμα εξαρτήματα.

Το πρόβλημα επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό κλάδων, από τα smartphones μέχρι τις οικιακές συσκευές και τα αυτοκίνητα.

Στον κλάδο των αυτοκινήτων η κρίση είναι περισσότερο από εμφανής, αφού τα τελευταία χρόνια τα οχήματα χρησιμοποιούν πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα είτε για λόγους ασφάλειας είτε για λόγους άνεσης. Μεγάλες εταιρείες έχουν προειδοποιήσει για καθυστερήσεις στην παραγωγή και προχωρούν ακόμα και στο προσωρινό κλείσιμο ορισμένων μονάδων. Θύματα της έλλειψης σε chips είναι ανάμεσα σε άλλους η Ford, η General Motors, η Daimler (Mercedes) και η Renault.

Οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της αυξημένης ζήτησης συναντούν και απρόοπτα, όπως συνέβη με το πλοίο EverGiven που έκλεισε για μία περίπου εβδομάδα τη Διώρυγα του Σουέζ, καθυστερώντας ακόμα περισσότερο την εκτέλεση πολλών παραγγελιών και την προμήθεια παραγωγικών μονάδων με εξαρτήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Intel, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών, προειδοποίησε πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σε δύο χρόνια. Παράλληλα ανακοίνωσε πως θα επενδύσει 20 δισ. δολάρια για την ανέγερση νέων μονάδων παραγωγής, ενώ νέες επενδύσεις ανακοίνωσε και η ταϊβανέζικη TSMC που αποτελεί μία από τις μεγάλες ασιατικές δυνάμεις στον συγκεκριμένο τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ