Προγραμματιστές από όλο τον κόσμο στο GUADEC

Προγραμματιστές από όλο τον κόσμο στο GUADEC

Το GNOME (http://gnome.org) είναι ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας για λειτουργικά συστήματα GNU/Linux ή συμβατά με το Unix

Προγραμματιστές, αλλά και απλοί χρήστες προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, από όλο τον κόσμο συναντώνται στο 20ο GUADEC, που διεξάγεται από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου στους χώρους το πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το GUADEC (http://2019.guadec.org) αποτελεί συνδιοργάνωση του GNOME Foundation και του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και είναι το παγκόσμιο συνέδριο για χρήστες και προγραμματιστές του GNOME. Είναι ετήσιο συνέδριο που πραγματοποιείται στην Ευρώπη. Το κύριο θέμα του συνεδρίου είναι η ανάπτυξη του περιβάλλοντος του GNOME και του βασικού λογισμικού του, όπως το GTK +, το GStreamer κλπ. Σκοπός του συνεδρίου είναι αρχικά να συναντηθούν οι προγραμματιστές και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με μελλοντικές κινήσεις αλλά και "να "διασκεδάσουν μακριά από το πληκτρολόγιό τους".

Το GNOME (http://gnome.org) είναι ένα γραφικό περιβάλλον εργασίας για λειτουργικά συστήματα GNU/Linux ή συμβατά με το Unix. Περιλαμβάνει μια συλλογή από προγράμματα που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες ενός σύγχρονου υπολογιστικού περιβάλλοντος και είναι κατάλληλο για χρήση στο σπίτι, στο γραφείο αλλά και σε επιχειρήσεις. Παρέχει επίσης μια ισχυρή πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών για προγραμματιστές. Όλο το λογισμικό είναι ελεύθερο λογισμικό και το GNOME είναι μέρος του εγχειρήματος GNU.

Όπως τόνισε ο συμμετέχων στο συνέδριο και μέλος της πρωτοβουλίας, Ευστάθιος Ιωσηφίδης στόχος του GNOME είναι να προσφέρει μια ελεύθερη επιφάνεια εργασίας που να είναι προσβάσιμη από τον καθένα ανεξάρτητα από τη φυσική ικανότητα, οικονομική δυνατότητα ή γλώσσα που γνωρίζει.

Κύριος ομιλητής ήταν ο Luis Falcón, M.D., B.Sc, κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής και Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ και της Ιατρικής από το IUCS στο Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή. Είναι ο προγραμματιστής που δημιούργησε το GNU Health (https://www.gnuhealth.org/), ένα πρόγραμμα ιατρικού φακέλου Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα. Τίτλος της ομιλίας του ήταν «GNU HEALTH: Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας για ένα παγκόσμιο και ανώτερο Σύστημα Δημόσιας Υγείας».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: "Το δικαίωμα στην υγεία για όλους τους ανθρώπους σημαίνει ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υγειονομικές υπηρεσίες που χρειάζονται, όπου και όποτε έχουν ανάγκη, χωρίς να υποφέρουν από οικονομικές δυσκολίες.

Μίλησαν επίσης ο Ευστάθιος Ιωσηφίδης, μέλος του Ιδρύματος GNOME και ο Ιδρυτής του GNOME Federico Mena-Quintero, ο οποίος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις χρήσης και ανταλλαγής του ελεύθερου λογισμικού.

Στο συνέδριο συμμετείχαν άτομα από πολλές χώρες του κόσμου.

Οι τρεις πρώτες ημέρες κύλησαν με τις ομιλίες των συμμετεχόντων , ενώ στις επόμενες δύο θα γίνει ανάπτυξη προγραμμάτων αλλά και εκπαίδευση πάνω στην χρήση τους. Η τελευταία μέρα θα είναι αφιερωμένη στην ψυχαγωγία των συνέδρων με εκδρομή στην παραλία, αλλά και με επίσκεψη σε μουσεία της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου διοργανώθηκαν επίσης, φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου, εκδρομή για πικ νικ και πάρτυ καλωσορίσματος.

Η κοινότητα του GNOME θα τιμήσει τους διοργανωτές του συνεδρίου δίνοντας την κωδική ονομασία Θεσσαλονίκη στην επόμενη έκδοση 3.34 που θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ