Ο πόλεμος στη Συρία, τα παραπλανητικά email και οι απατεώνες που αποσπούν χρήματα

Ο πόλεμος στη Συρία, τα παραπλανητικά email και οι απατεώνες που αποσπούν χρήματα
Ο πόλεμος στη Συρία έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τον αριθμό των παραπλανητικών email, τα  λεγόμενα spam, τα οποία υποτίθεται προέρχονται από Σύριους πολίτες.

ΟιΣύριοι πολίτες και τα δεινά που βιώνουν έχουν έρθει στο επίκεντρο τουδιεθνές ενδιαφέροντος,κι αυτό έχει οδηγήσει απατεώνες να ακολουθήσουν την τάση, ώστε να εκμεταλλευτούν την καλοσύνη όσων επιθυμούν να βοηθήσουν τους πληγέντες από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή.

Τα περισσότερα emails ισχυρίζονται ότι προέρχονται από Σύριους πολίτες που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη και βοήθεια στην επένδυση μεγάλων χρηματικών ποσών. Πολλά ισχυρίζονται ότι είναι από γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι έχουν δήθεν σκοτωθεί και – ως εκ τούτου – διαθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά που θέλουν να μεταφέρουν σε άλλη χώρα, καθώς επιθυμούν να φύγουν από τη Συρία. Για να είναι πιο πειστικά, πολλά μηνύματα περιέχουν link από νόμιμους ειδησεογραφικούς ιστότοπους και κάνουν αναφορές σε αληθινά γεγονότα και πραγματικούς ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους και διασημότητες.

Πέρα από τις υποσχέσεις για οικονομικά οφέλη σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται επίσης τα συναισθήματα λύπης και συμπόνιας, με ιδιαίτερα συναισθηματικές προσωπικές ιστορίες. Αυτές περιλαμβάνουν καταγγελίες για πιέσεις στρατολόγησης στον ISIS ή ιστορίες γυναικών των οποίων οι οικογένειες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός βομβαρδισμού.

Ενώ τα Αγγλικά είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα γι’ αυτά τα μηνύματα, η ομάδα της Kaspersky Lab εντόπισε επίσης email στα γερμανικά, στα γαλλικά και στα αραβικά. Για παράδειγμα, ο συντάκτης ενός email γραμμένου στα γερμανικά, υποστηρίζει ότι πρέπει να μεταφέρει από τη χώρα 16 εκατομμύρια δολάρια που σχετίζονται με την πώληση πετρελαίου. Επίσης, ένα email γραμμένο στα γαλλικά υποτίθεται ότι προέρχεται από έναν πρόσφυγα που οι συγγενείς του σκοτώθηκαν στον πόλεμο στη Συρία και τώρα ζει στη Γερμανία υπό άσχημες συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ