Τρεις ελληνικοί φορείς θα συμμετάσχουν στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “BigDataEurope”

Τρεις ελληνικοί φορείς θα συμμετάσχουν στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “BigDataEurope”
Στο νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "BigDataEurope", που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος "Horizon 2020", θα συμμετάσχουν τρεις ελληνικοί ερευνητικοί φορείς, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος", το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο σύνολο θα συμμετέχουν12 οργανισμοί, ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες, υπό την ηγεσία του διάσημου γερμανικού Ινστιτούτου Fraunhofer IAIS, θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα λογισμικού, η οποία θα ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογίες "μεγάλων δεδομένων" (Big Data), προσαρμοσμένες στους τομείς Υγείας, Διατροφής, Ενέργειας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Κοινωνικών Επιστημών και Ασφάλειας.

Η έναρξη του έργου θα γίνει με δημόσια εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα θα κινείται σε δύο βασικούς άξονες: α) τη δημιουργία ενός δικτύου όπου θα συμμετέχουν αντιπρόσωποι διαφόρων ευρωπαϊκών κοινωνικών τομέων οι οποίοι θα κληθούν να συζητήσουν τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε τομέα και β) την τεχνική ανάπτυξη και την υλοποίηση της ανοικτής πλατφόρμας Big Data Europe.

Ο καθηγητής Δρ Sören Auer, συντονιστής του προγράμματος στο Fraunhofer IAIS, δήλωσε, ότι "οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις - οι οποίες συχνά δεν έχουν τους πόρους για την υλοποίηση μεγάλων έργων ή για την πρόσληψη μιας ομάδας εξειδικευμένων ερευνητών - θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή την προσιτή πλατφόρμα, η οποία θα προσφέρει εύκολη πρόσβαση στον κόσμο των Big Data και στην κατανόηση των εξειδικευμένων τεχνολογιών αιχμής, που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξή τους".


Πηγή:www.capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ