Ο νέος στόχος εξαγοράς της Vodafone -Τα σενάρια για τη συνέχεια

Ο νέος στόχος εξαγοράς της Vodafone -Τα σενάρια για τη συνέχεια
Άλλο ένα μεγάλο deal στον χώρο των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται προ των πυλών. Η Vodafone, πιστή στη στρατηγική που ορίζει ότι πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της στον χώρο της σταθερής τηλεφωνίας, προχωρεί στην 3η εξαγορά ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έπεται και συνέχεια με τα καθ' ημάς.    

Στο στόχαστρο αυτή τη φορά, έχει μπει η ισπανική εταιρεία καλωδιακών υπηρεσιών Ono. Το deal το οποίο αγγίζει τα 7,2 δις ευρώ, αναμένεται να ανακοινωθεί και επισήμως την προσεχή εβδομάδα.Οπως αναφέρει το Bloomberg, πρόκειται για την τρίτη εξαγορά της Vodafone στον ευρωπαϊκό κλάδο σταθερού broadband δικτύων μέσα σε διάστημα δύο ετών, καθώς ο βρετανικός όμιλος θέλει να βελτιώσει το δίκτυό του και να ενισχύσει την παρουσία του στην ευρωπαϊκή αγορά μετά την πώληση της Verizon Wireless στις ΗΠΑ έναντι 130 δισ. δολ. Τον προηγούμενο χρόνοι εξαγόρασε τη γερμανική Kabel Deutschland Holding ποντάροντας στις υπηρεσίες σταθερής προκειμένου να αντισταθμίσει τα μειούμενα έσοδα από τον κλάδο της κινητής τηλεφωνίας.Με την κίνηση αυτή, η Vodafone έρχεται σε ευθύ ανταγωνισμό με την ισπανική Telefonica στον κλάδο του broadband υψηλής ταχύτητας.

Από τις κινήσεις του τηλεπικοινωνιακού κολοσσού στο εξωτερικό, καθίσταται σαφής η στρατηγική που έχει χαραχθεί και η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση της οριστικής συμφωνίας για την εξαγορά της Hellas On Line είναι θέμα ημερών. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η Vodafone θα μπει ακόμη πιο δυνατά στην αγορά του triple play. O στόχος είναι προφανής. Να αυξηθεί το μέσο έσοδο ανά πελάτη καθώς το λεγόμενο ARPU (Average Revenue Per User) στην κινητή τηλεφωνία, ακολουθεί φθίνουσα πορεία την τελευταία 5ετία. Το ενδιαφέρον δεν θα επικεντρωθεί μόνο στο κομμάτι των υπηρεσιών "σταθερή τηλεφωνία-κινητή τηλεφωνία-internet" αλλά και στο κομμάτι συνδρομητική τηλεόραση. Στην πράξη θα φανεί αν η Vodafone θα προχωρήσει -μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της HOL- σε αυτόνομη ανάπτυξη ή αν θα επιμείνει στο να διεκδικήσει ουσιαστικό ρόλο στο σχήμα της FORTHnet. Πάντως, η τάση σε επιχειρηματικό επίπεδο έχει καταστεί προφανής: μέσα από τον συνδυασμό υπηρεσιών (Quad-Play δηλαδή triple play συν pay TV) να αυξηθεί ο αριθμός των συνδρομητών στην συνδρομητική τηλεόραση κάτι που θα οδηγήσει και σε αύξηση της κερδοφορίας. Και αυτό διότι το μοντέλο ανάπτυξης της τηλεόρασης είναι τελείως διαφορετικό από το μοντέλο της κινητής και της σταθερής τηλεφωνίας. Στην τηλεόραση, υπάρχουν πολλά σταθερά κόστη με αποτέλεσμα, αν επιτευχθεί μεγάλος αριθμός συνδρομητών, να προκύψει σημαντικό κέρδος. Αντίθετα, στην τηλεφωνία, το κόστος είναι συνάρτηση του αριθμού των συνδρομητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ