Σεισμός στην Τουρκία: 90 τόνοι ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα – Τι περιλαμβάνει (vid)

Σεισμός στην Τουρκία: 90 τόνοι ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα – Τι περιλαμβάνει (vid)

Τέσσερις πτήσεις με ανθρωπιστική βοήθεια έχει αποστείλει τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα στην Τουρκία ενώ αναμένονται άλλες δυο. Η ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους.

Το πρωί ολοκληρώθηκε η ολονύχτια επιχείρηση αποστολής του πρώτου μέρους της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία .

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε άμεσα στο σχετικό αίτημα που υπέβαλε η τουρκική πλευρά για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οργανώνοντας μια αποστολή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεννόηση με τις αρχές της γειτονικής χώρας και τη συνδρομή του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα.

Για την ολοκλήρωση της αποστολής της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Τουρκία και με στόχο να φτάσει στους πληγέντες το συντομότερο δυνατό, έχουν προγραμματιστεί και πραγματοποιούνται από τα ξημερώματα της Πέμπτης σειρά πτήσεων προς τη γειτονική χώρα, με αεροσκάφη της AEGEAN.

Τι θα περιλαμβάνει η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια

Η χώρα μας θα αποστείλει συνολικά περίπου 90 τόνους από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία.

Σημειώνεται ότι το κόστος μεταφοράς των προς διάθεση υλικών, καλύπτεται κατά 75% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25% της εθνικής συμμετοχής αποτελεί χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Το πρώτο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στη 01:45 μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, συνοδεία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποτελούμενο από υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης.

Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο στα Άδανα, εκ μέρους του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Πρέσβης Μεχμέτ Γκιούλογλου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις του κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χρήστος Στυλιανίδης υπογράμμισε:

«Βρίσκομαι εδώ με εντολή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή, για να εκφράσουμε τηναλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό. Μεταφέραμε υγειονομικό, ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης για να ανακουφίσουμε λίγο τον πόνο των σεισμόπληκτων. Ευχαριστούμε την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρέσβη Güllüoglu που βρέθηκαν εδώ να μας υποδεχτούν σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή. Η Ελλάδα, η ΕΕ στο σύνολό της, στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό, επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι η στιγμή που πρέπει να δείξουμε όλοι τα ανθρωπιστικά μας αισθήματα προς τον Τουρκικό λαό που δοκιμάζεται εξαιτίας αυτού του σεισμού, οι καταστροφικές συνέπειες του οποίου ξεπερνούν κάθε φαντασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ