Αλ. Τσίπρας σε Κυρ. Μητσοτάκη: Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε (για τις παρακολουθήσεις) να παραιτηθείτε

Αλ. Τσίπρας σε Κυρ. Μητσοτάκη: Αν αποδειχθεί ότι ψεύδεστε (για τις παρακολουθήσεις) να παραιτηθείτε

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ν/σχ του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις παρακολουθήσεις.

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε από το βήμα της Βουλής, όπου διεξάγεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για τις παρακολουθήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του εξαπολύοντας σκληρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη μέχρι τώρα στάση του στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό «θράσος και δειλία».

Κυρ. Μητσοτάκης: Γενναία θεσμική παρέμβαση το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις (vid)

Δείτε την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα


«Οι σταγόνες που δέχεστε, δεν είναι βροχής…»

Αρχικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το χαρακτηριστικό των ενόχων, είναι το θράσος και η δειλία. Ο κ. Μητσοτάκης, επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αποδεικνύοντας τη δειλία. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής: το θράσος».

Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας:

«Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας».

«Εσείς τα αποφασίσατε όλα, κ. Μητσοτάκη»

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας έθεσε μια σειρά ερωτήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις. Κρυφτήκατε 5 εβδομάδες από τη Βουλή. Κρυφτήκατε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προσπαθήσατε να καλύψετε τα ίχνη σας, όπως και τη σφραγίδα της συγκάλυψης, που δεν κρύβεται. Την ενοχή σας τη δηλώνουν οι πράξεις σας οι ίδιες. Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε, με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση, να αλλάξει αυτό που ίσχυε από την Μεταπολίτευση και να αναλάβει την ΕΥΠ στο δικό του γραφείο – στο πρωθυπουργικό. Έχετε το θράσος να κατηγορείτε δημοσιογράφους».

«Βάλατε διοικητή της ΕΥΠ έναν άνθρωπο που δεν τηρούσε τα προσόντα που προβλέπονται από τον νόμο. Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην Επιτροπή πρόσωπα κρίσιμα για την υπόθεση. Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο προκειμένου να αδρανοποιήσει στην πράξη την Εξεταστική. Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει την συνδρομή της ΑΔΑΕ για να γίνει έλεγχος στους παρόχους με βάση τον νόμο για να αποκαλυφθεί εάν όλα αυτά είναι μυθεύματα. Γιατί δεν πήγατε με τους υπουργούς σας στους παρόχους; Να δουν εάν υπάρχουν τα κινητά τους τηλέφωνα επισυνδεδεμένα;. Εξαπατηθήκατε από ποιον; Από τον ανιψιό σας; Στο δικό σας μυαλό η εθνική ασφάλεια της χώρας είναι μια οικογενειακή υπόθεση», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και συνέχισε: «Εσείς δηλώσατε στους Sunday Times ότι τον αποπέμψατε, φορτώνοντάς του την ευθύνη για τις παρακολουθήσεις, αλλά εκείνος είπε ότι τον παρακαλούσατε να μείνει. Φέρτε εδώ τα πρακτικά να τελειώνει αυτό το παιχνιδάκι με τους θεσμούς. Ας μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι είστε ένας εξαπατημένος και παραπλανημένος πρωθυπουργός από το ίδιο σας το αίμα ή είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός;. Ήρθατε εδώ ως θύμα και ζητάτε και τα ρέστα. Θύμα συκοφαντικών επιθέσεων, μυθευμάτων και σκευωρίας. Αυτούς που λέτε “άθλιους δημοσιογράφους”, κάντε τους μια μήνυση. Αφού είναι συκοφάντες και άθλιοι, και όσα λένε είναι ψευδή, και σέρνουν την πολιτική ζωή στον βούρκο, γιατί δεν τους μηνύετε;».

«Απόδειξη της ενοχής σας είναι ότι, την ίδια στιγμή που δεν τους μηνύετε, τους απειλείτε. Τους λέτε ότι θα πάνε φυλακή. Οφείλετε να αναγνωρίσετε ότι, στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, η δημοσιογραφική έρευνα συλλέγει στοιχεία και κάνει αποκαλύψεις. Τον λόγο, στην συνέχεια, έχει η Δικαιοσύνη. Εάν όπως λέτε είστε αθώος… ιδού η Ρόδος. Αν είστε αθώος, αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο. Ελάτε να πάμε τώρα στους παρόχους. Δώστε στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων που είχαν αποσπαστεί από το γραφείο σας για να διαχειρίζονται τα παράνομα λογισμικά της ΕΥΠ. Χθες, απηύθυνα ένα αίτημα στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που επικαλείστε ότι δεν υπάρχουν», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όλος ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια. Διαβάζω διαρροές και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, ότι εκτροπή αποτελεί το να εφαρμοστεί ο νόμος και να πάρουμε τα στοιχεία. Εάν αποδειχτεί ότι ψεύδεστε, να παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη. Παρακολουθούσε η ΕΥΠ και άλλους ευρωβουλευτές; Τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων; Θέλουμε απαντήσεις γι’ αυτό. Εμείς, τις απαντήσεις τις έχουμε δώσει, δημόσια. Εμείς, λειτουργήσαμε θεσμικά, και δεν κάναμε την ΕΥΠ τσιφλίκι μας και οικογενειακή υπόθεση», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θυμίζουμε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία επικοινωνιών των πολιτών», υπέρψηφίστηκε επί της αρχής του από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής μόνο από τη ΝΔ ενώ καταψηφιστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ελληνικής Λύσης, που επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

Σήμερα ολοκληρώνεται η συζήτηση και αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία από την Ολομέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ