Κυρ. Μητσοτάκης: Γενναία θεσμική παρέμβαση το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις (vid)

Κυρ. Μητσοτάκης: Γενναία θεσμική παρέμβαση το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις (vid)

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας ότι «στα τέλη Αυγούστου είχα προαναγγείλει ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των μυστικών υπηρεσιών και του απορρήτου επικοινωνιών. Εϊχε αντικατασταθεί ήδη η ηγεσία ΕΥΠ και είχε επανέλθει ο 2ος εισαγγελέας. Με το νομοσχέδιο ολοκληρώνεται η δέσμευσή μας».

«Ζητούμενο είναι νέα ισορροπία που χωρίς να απονευρώνει την ΕΥΠ δεν θα αμφισβητεί τα δικαιώματα των πολιτών παρά μόνο στο μέτρο που κρίνεται απολύτως απαραίτητο και με τεκμηριωμένες διαδικασίες»

Όπως σημείωσε «το πλαίσιο μυστικών υπηρεσιών στην χώρα μας θεσμοθετήθηκε το 1994 τότε μόλις ένας στους 200 είχαν κινητό τηλέφωνο ενώ οι υπολογιστές μικρές δυνατότητες είχαν. Ο όρος κυβερνοασφάλεια παντελώς άγνωστός. Εκ τότε η πολιτεία επέδειξε μηδενικά αντανακλαστικά. Σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορεί να καλυφθεί με ξεπερασμένες πρακτικές».

Εξήγησε, δε, ότι «ορίζουμε το πεδίο εντός του οποίου οφείλουν να κινούνται όλοι, τόσο οι κρατικές υπηρεσίες όσο και οι ιδιώτες. Κοινή βάση θα πρέπει να αποτελέσει και μια ακόμα παραδοχή. Καμία αλλαγή δεν πρέπει να εμποδίσει την εθνική αποστολή κρίσιμων βραχιόνων του κράτους όπως ΕΥΠ ή αντιτρομοκρατική. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε κάποιο ουδέτερο σημείο. Γειτονεύει με κινδύνους και αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως μεταναστευτικό. Η ενεργή εθνική ασφάλειας πρέπει να είναι διαρκής και μόνιμη προτεραιότητα».

Οι επτά τομές του νομοσχεδίου

O πρωθυπουργός παρουσίασε τις 7 τομές που καθιστούν την χώρα πρωτοπόρα στην Ευρώπη με διατάξεις όπως η καθολική απαγόρευση χρήσης και εμπορίας κακόβουλων λογισμικών.

1)Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του διοικητή της ΕΥΠ; Ο διοικητής θα μπορεί αν είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός και οι υποδιοικητές περιορίζονται σε δύο και θα είναι δημόσιοι λειτουργοί. Κατά συνέπεια ούτε δημοσιογράφοι ούτε ιδιώτες μάνατζερ θα μπορούν να είναι διοικητές της ΕΥΠ. Το ακούσατε καλά κ. Τσίπρα, ούτε δημοσιογράφοι. Παράλληλά συστήνεται ακαδημία πληροφορίών και αντικατασκοπίας. Και δημιουργείται μονάδα εσωτερικού ελέγχου της ΕΥΠ

2) Γίνεται πιο αυστηρός ο προσδιορισμός έννοιας της εθνικής ασφάλειας. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα είναι αυτός που συνδέεται με την άμυνα και ασφάλεια χώρας και ασφάλεια κρίσιμων υποδομών χώρας.

3) Τίθενται επάλληλα φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Θα μπορούν να την ζητούν μόνο ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική και όχι άλλες δημόσιες αρχές. Το αίτημα θα πρέπει να ορίζει με σαφήνεια την ανάγκη άρσης καο θα εγκρίνεται από δύο εισαγγελείς. Όταν η άρση αφορά αιρετά πρόσωπα η έγκριση θα απαιτεί την έγκριση του τρίτου πολιτειακού άρχοντα δηλαδή του Προέδρου Βουλής

4) Η ενημέρωση μετά την παρέλευση τριετίας και μετά από έγκριση τριμελούς επιτροπής. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγαλύτερα διαστήματα που πρέπει να περάσουν για να υπάρξει ενημέρωση. Λάβαμε υπόψη μια σειρά από σχόλια που ζητούσαν αν αφαιρέσουμε από αυτή την τριμελή επιτροπή τον διοικητή της ΕΥΠ. Το δεχτήκαμε και προσθέσαμε έναν εισαγγελέα ώστε η απόφαση να λαμβάνεται από πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με το αρχικό αίτημα αρσης απορρήτου.

5) Δημιουργία πρωτοκόλλου ώστε να ορίζεται ρητά πότε καταστρέφονται τα αρχεία. Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την μεγάλη δημοκρατική ευαισθησία που εγείρει το θέμα όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από εθνική ευαισθησία καθώς η δημοσιοποίηση τέτοιων ζητημάτων δεν μπορεί να γίνεται ανεύθυνα και επιπόλαια

6) Απαγόρευση χρήσης κακόβουλων λογισμικών από ιδιώτη. Η χρήση θα συνιστά πλέον κακούργημα και θα επιφέρει έως 10 έτη κάθειρξη. Μόνο το κράτος θα έχει την δυνατότητα απόκτησης τέτοιων λογισμικών και μόνο μετά από έγκριση ανώτατου δικαστηρίου. Είμαστε το πρώτο κράτος που θεσμοθετεί αυστηρό πλαίσιο για κακόβουλα λογισμικά.

7) Μονάδα κυβερνοασφάλειας

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού

Η αναφορά στις νέες ρυθμίσεις αποτυπώνει την πληρότητα της παρέμβασης, αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες, κενά. Διαμορφώνει νέο, διαυγές πλαίσιο λειτουργίας στην άρση του απορρήτου. Θα γίνουν οδηγός σε ολόκληρη την Ευρώπη. περιλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και των φορέων που διαυπώθηκαν στη διάρκεια της διαβούλευσης. Το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας δεν είναι στατικό. Το ζητούμενο είναι η εναρμόνιση της εθνικής ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτή τη συνύπαρξη υπηρετεί το νομοσχέδιο που συζητούμε. Όλες οι χώρες αμύνονται στον διεθνή πληθωρισμό, κάποιοι στην Ελλάδα κατασκευάζουν τον δικό του πληθωρισμό των παρακολουθήσεων, με το εβδομαδιαίο σίριαλ, που περιλαμβάνει πολλά πρόσωπα, αλλά ποτέ κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς. Δεν περίμενα τίποτα διαφορετικό από αυτούς που έστησαν τη σκευωρία της Novartis. Συκοφάντησαν 10 πολιτικούς, δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη από αυτούς που κρεμάσατε στα μανταλάκια. Τα φιλικά σας Μέσα έφτασαν να πουν ότι στο Μάτι σώθηκαν η γυναίκα και τα παιδιά του Κυριάκου Πιερρακάκη, από το Predator. Λες κι εσείς δεν αποφασίσατε να κάνετε κρουαζιέρα ενώ οι στάχτες ήταν ζεστές. Η κυρία Γεροβασίλη συνέδεσε την υπεξαίρεση των χρημάτων της με το predator. Είναι ισχυρισμοί χωρίς την πραγματική απόδειξη, όταν η Πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιόιτητες. Οταν προσπαθούμε να κάνουμε πιο ανεκτή την καθημερινότητα, εσείς στήνετε το καλάθι της αθλιότητας και του διχασμού. Εμπλέκετε και τις ενοπλες δυνάμεις στο πρόσωπο του αρχηγού, του κ.Φλώρου. Το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό. Δεν θα επιτρέψουμε να κάνετε κανένα παιχνίδι, δεν θα πρέπει να αντιπολιτευτικά τερτίπια να γίνονται αντικείμενο σχολιασμού στην Τουρκία.

Σφοδρή επίθεση και ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο εθνικός συκοφάντης έχει επόμενο στόχο, την εγκυρότητα των εκλογών. Δικαιώνονται όσοι έλεγαν ότι ο κ.Τσίπρας θα αναζητήσει τρόπο για να δικαιολογήσει την ήττα του σε λίγους μήνες. Εχετε κάνει πολλές ερωτήσεις για το ζήτημα. Αντί να περιφέρετε παραμύθια ακούστε και τις δικές μου ερωτήσεις;

-Γιατί συνδέεται τις νόμιμες παρακολουθήσεις με παράνομα λογισμικά; Ποιες άλλες παρακολουθήσεις γίνονταν επί των ημερών σας, πέραν του κ,Πιτσιόρλα; Ηταν ενεργό το Pegasus από το 2016; Μήπως χρησιμοποιήθηκε και για την υπονόμευση πολιτικών σας αντιπάλων; Γιατί αλλάξατε το 2018 το νόμο και αφαιρέσατε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ προκειμένου να διευκολύνετε τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ;

(ακούγονται φωνές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής).

Σας διάβασα τι έλεγε ο κ.Αλιβιζάτος, συνέχισε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: Γιατί πέντε μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές αλλάξατε τον Ποινικό Κώδικα για να γίνει πλημμέλημα το κακούργημα της υποκλοπής; Ο Ποινικός σας Κώδικας και γιατί αποποινικοποιήθηκε το έστω υπό όρους πλημμέλημα της εμπορίας και κατοχής κακόβουλων λογισμικών; Ποιους αθωώνατε και σε ποιους επιτρέπατε να συνεχίσουν; Κάποια στιγμή κ.Τσίπρα θα απολογηθείτε γι΄αυτόν τον Κώδικα. Να φρεσκάρω τη μνήμη σας. Το βράδυ των Ευρωεκλογών χάνετε με οκτώ μονάδες. Είπατε άκουσα το μήνυμα της κάλπης. Κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή για μια εβδομάδα για να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο, τον Ποινικό Κώδικα. Πόσες άλλες αμαρτίες σας ξεπλύνατε με αυτό τον Κώδικα; Δεσμεύσατε τη Δικαιοσύνη. Ο κ.Τσίπρας μας λέει ότι εμείς κάναμε τις παρακολουθήσεις ενώ είμασταν στην αντιπολίτευση και ψηφίσατε το νομοσχέδιο για να ξεπλύνετε εμάς! Τώρα, γιατί αρνείστε να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή, με χρόνιες αδυναμίες των μυστικών υπηρεσιών, έχετε μια ευκαιρία κ.Τσίπρα, δε νομίζω να το κάνετε, για να πάρετε αποστάσεις από το μακελειό της λάσπης. Κι αν θέλετε σενάρια κατασκοπείας, διαβάστε Τζον Λε Καρέ, που ελεγε ότι η επανάληψη κάνει το ψέμα γεγονός πάνω στο οποίο χτίζονται και νέα ψέμματα.

Το χθες, είναι ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ο κ.Τσίπρας είπε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Το αύριο όμως, τι θα γίνει στο εξής, είναι στα δικά μας χέρια. Κανείς δεν έχει άλλοθι ώστε να μην ψηφίσει επί της αρχής το νέο πλαίσιο που έρχεται προς έγκριση. Προέκυψε ζήτημα λειτουργίας της ΕΥΠ; Ναι, αλλά αλλάζει. Χρειάζονται νέες δικλείδε ασφαλείας; Προφανώς. Τέθηκε θέμα ενημέρωσης; Ναι. Προφανώς λειτουργούν σε όλο τον κόσμο κακόβουλα λογισμικά. Ενισχύουμε τις δυνατότητές μας. Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. Είδε το πρόβλημα το διορθώνει θεσμικά, ωστε να έχουμε μια ΕΥΠ που θα μας προστατεύει από κινδύνους. Αν καταψηφίσετε π.χ. τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ να μας πείτε εσείς ποια θα πρέπει να είναι. Λίγοι μήνες μας χωρίζουν από τις κάλπες, δεν χρειάζεται να επιβαρύνουμε το πολιτικό ημερολόγιο με άλλη τοξικότητα. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνομωσίας θα σας βοηθήσουν για την επόμενη μέρα. Κλείνω προτείνοντας να γυρίσουμε σελίδα ψηφίζοντας το σημερινό νομοσχέδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ