Σε τοίχο βαδίζει η Παγκόσμια Σύνοδος για το Κλίμα

Η ενεργειακή κρίση που εντάθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προετοιμάσει το έδαφος για οπισθοδρόμηση

Σε τοίχο βαδίζει η Παγκόσμια Σύνοδος για το Κλίμα

Την τελευταία φορά που οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν για μια σύνοδο κορυφής για το κλίμα, το σκηνικό ήταν απολύτως απειλητικό. Μια πανδημία είχε αποδεκατίσει τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Οι φτωχές χώρες ξεσηκώθηκαν για τη συσσώρευση εμβολίων Covid-19 από τα ίδια πλούσια έθνη των οποίων η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων έκανε τα περισσότερα για να ζεστάνει τον πλανήτη. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ρυπαντών, των ΗΠΑ και της Κίνας, είχαν εξελιχθεί σε αψιμαχίες μηδενικού αθροίσματος για τα πάντα, από το εμπόριο έως την Ταϊβάν.

Αυτές ήταν οι παλιές καλές μέρες.

Καθώς η Αίγυπτος ετοιμάζεται να οργανώσει την COP27, το γεωπολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνει όλη τη διεθνή διπλωματία έχει μετατραπεί από τεταμένη σε επισφαλή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διχάσει τα έθνη σχετικά με αυτό που ορισμένοι είδαν ως μάχη μεταξύ ρωσικών και δυτικών συμφερόντων και υπερφόρτισε μια ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να καταστρέψει το πιο συγκεκριμένο επίτευγμα της COP26: μια παγκόσμια συναίνεση για τη μείωση του άνθρακα.

Καθώς πλησίαζε η COP26, η πτώση των τιμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φάνηκε να έχει αναγκάσει μια εκτίμηση για τα πιο βρώμικα

ορυκτά καύσιμα. Το τελικό κείμενο της συνόδου κορυφής περιελάμβανε εκκλήσεις για «σταδιακή κατάργηση» της ενέργειας από άνθρακα από οποιοδήποτε εργοστάσιο που δεν δεσμεύει τον άνθρακα και τερματισμό των «αναποτελεσματικών» επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα. Ένα χρόνο αργότερα, ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας συνδυάστηκε με μια παρατεταμένη ενεργειακή κρίση για να αναζωογονήσει τη ζήτηση για άνθρακα και να επαναφέρει τις επιδοτήσεις για καύσιμα κάθε είδους στις πολιτικές ατζέντες.

«Η COP27 πρόκειται να συγκληθεί ενώ η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια χρηματοπιστωτική κρίση και κρίση χρέους, μια κρίση τιμών ενέργειας, μια επισιτιστική κρίση και επιπλέον τις κλιματικές κρίσεις», λέει ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της διάσκεψης. «Υπό το πρίσμα της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης, φαίνεται ότι η μετάβαση θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο ολοκλήρωσε τα καθήκοντά του ως οικοδεσπότη στην COP26 με τον ισχυρισμό ότι διατήρησε ζωντανό τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτά τα κέρδη έχουν τώρα στην καλύτερη περίπτωση καθυστερήσει ή στη χειρότερη έχουν αντιστραφεί από τη λογική του πολέμου που έφερε η εισβολή στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μετατρέψει την ενέργεια της Ευρώπης σε οικονομικό όπλο ως απάντηση στις κυρώσεις και οι μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες που αντιμετωπίζουν ξαφνικά σπάνιες προμήθειες φυσικού αερίου αγωνίζονται να ανοίξουν παλιούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε τον Ιούλιο την ανακατάταξη του φυσικού αερίου — εκτός από την πυρηνική ενέργεια — ως φιλικού προς το κλίμα καυσίμου, βελτιώνοντας τις προοπτικές για επενδύσεις.

Η ώθηση στα ορυκτά καύσιμα μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί προσωρινή. " επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη να τερματίσει την εξάρτησή της από το εισαγόμενο φυσικό αέριο για τη θέρμανση σπιτιών και βιομηχανιών

ηλεκτρικής ενέργειας δεν ήταν ποτέ τόσο σαφής. Ταυτόχρονα, το τεράστιο κόστος του φυσικού αερίου - έως και 10 φορές τα επίπεδα πριν από την κρίση - θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνητρο για την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων και η φθηνότερη επιλογή θα είναι συχνά η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ψήφισε ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα για το κλίμα μέχρι σήμερα. Αυτό θα επιταχύνει μόνο την επιτόπια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία ήδη ξεπερνά την επέκταση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο σύνολό της.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι είτε ο πόλεμος είτε η πρόσφατη στροφή προς τα ορυκτά καύσιμα θα είναι μια κηλίδα. Τώρα που η Ρωσία εντείνει την πολεμική της προσπάθεια με μια κινητοποίηση που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο αγώνας δρόμου για τη μίσθωση ή την κατασκευή νέων τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη. Εάν η ήπειρος με τη μεγαλύτερη γεωπολιτική υπερηφάνεια για τις δεσμεύσεις της για το κλίμα οπισθοχωρεί, δεν αποτελεί καλό οιωνό για πρόοδο στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ Ελ-Σέιχ της Αιγύπτου.

«Δεν χρειάζεται να υπάρξει άλλη συζήτηση για το φυσικό αέριο», δήλωσε τον Σεπτέμβριο ο Μπρούνο Ζαν-Ρίτσαρντ Ιτούα, υπουργός υδρογονανθράκων της Δημοκρατίας του Κονγκό, σε διάσκεψη για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που περιελάμβανε τη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη, την Γκάμπια, τη Γουινέα-Μπισάου και τη Γουινέα-Κόνακρι. «Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε όσο περισσότερο μπορούμε τώρα». Άλλοι Αφρικανοί αξιωματούχοι στην εκδήλωση επανέλαβαν αυτό το συναίσθημα των ορυκτών καυσίμων.

«Πολλές χώρες λένε τώρα ότι είναι υποκριτικό» να ζητούν την εξαναγκασμό βρώμικων πηγών ενέργειας, λέει ο Μπιλ Χέαρ, διευθύνων σύμβουλος και ανώτερος επιστήμονας της Climate Analytics, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Βερολίνο. «Βλέπετε λοιπόν αυτή την πραγματικά μεγάλη ώθηση για την ανακαίνιση έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου που βρίσκονται

σε δεύτερη μοίρα εδώ και χρόνια στην Αφρική και την Αυστραλία, ξεπερνώντας κατά πολύ το επίπεδο που απαιτείται για την ευρωπαϊκή κρίση φυσικού αερίου».

Για κάθε παραγωγό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που πιέζει για μια επιταχυνόμενη μετάβαση, ο Λαγός βλέπει μια παραδοσιακή εταιρεία ενέργειας να προτρέπει σε επενδύσεις σε μια περίοδο κρίσης. «Σπάνια έχω δει μια τόσο συντονισμένη προσπάθεια από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, απωθήσει την ατζέντα για το κλίμα», λέει.

Ο Αλ Γκορ, πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ακτιβιστής για το κλίμα, προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα, ότι ήταν σημαντικό για τις κυβερνήσεις να αποφύγουν την υπογραφή μακροπρόθεσμων συμβάσεων για ορυκτά καύσιμα σε μια βιασύνη να καλύψουν βραχυπρόθεσμα κενά που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας. Οι επιδοτήσεις που υποστηρίζουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων διπλασιάστηκαν από το χαμηλό του 2020 λόγω Covid, έως το 2021, και συνεχίζουν να αυξάνονται απότομα φέτος, σύμφωνα με έκθεση του Σεπτεμβρίου από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μια διακυβερνητική δεξαμενή σκέψης στο Παρίσι.

Υπάρχουν και άλλα ακανθώδη ζητήματα που θα συζητηθούν στη φετινή σύνοδο κορυφής για το κλίμα, την πρώτη που φιλοξενείται από αφρικανική χώρα εδώ και έξι χρόνια. Η Αίγυπτος σχεδιάζει να επικεντρώσει τη φετινή συνάντηση cop στο πώς τα αναπτυσσόμενα έθνη μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση για να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες θερμοκρασίες και να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Δίνει επίσης προτεραιότητα στις απώλειες και τις ζημιές, ένας όρος για την αποζημίωση των εθνών που έκαναν ελάχιστα για να απελευθερώσουν αέρια του θερμοκηπίου, αλλά βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεών τους.

Εξακολουθούν να λείπουν χρήματα για να βοηθηθούν τα λιγότερο ανεπτυγμένα έθνη να μετριάσουν και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι πλούσιες χώρες είχαν συμφωνήσει να παρέχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 και υπολείπονταν κατά δισεκατομμύρια δολάρια, μεταθέτοντας τον στόχο πίσω στο 2023. Οι Αιγύπτιοι οικοδεσπότες αντιμετωπίζουν πληθωρισμό που εκτινάχθηκε στο 15% στα τέλη Σεπτεμβρίου από 5,9% στις αρχές του έτους. Ο εθνικός προϋπολογισμός καταναλώνεται από την ανάγκη παροχής βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, διευρύνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους κατά περισσότερο από το ήμισυ, στα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Shoukry θέλει η COP27 να συμφωνήσει σε πρόσθετα ποσά που θα μεταφερθούν από τα πλούσια στα φτωχά έθνη μετά το 2025. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τη χρηματοδότηση των στόχων των αναπτυσσόμενων χωρών για το κλίμα είναι στην κλίμακα των 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Αλλά με τις πλούσιες και τις φτωχές οικονομίες να παλεύουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τη μείωση των εσόδων και συχνά την πολιτική αναταραχή, η εύρεση αυτού του είδους χρήματος φαίνεται πιο δύσκολη μέρα με τη μέρα. Ο Shoukry αναγνώρισε αυτές τις ανησυχίες και κάλεσε τις κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στην οικονομική πρόκληση, όπως έκαναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι προκαταρκτικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα φέτος στη Βόννη για να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα πριν από την COP27 είδαν ήδη αναζωπυρώσεις μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών στρατοπέδων, ιδίως λόγω απωλειών και ζημιών. Οι εντάσεις αυτές είναι πιθανό να εκδηλωθούν και πάλι στο Σαρμ Ελ-Σέιχ.

«Τα πλούσια έθνη εκμεταλλεύονται και αποκομίζουν τα οικονομικά οφέλη των ορυκτών καυσίμων εδώ και δεκαετίες», λέει ο Γκαμπριέλ Ομπιάνγκ Λίμα, υπουργός Πετρελαίου της Ισημερινής Γουινέας, χαρακτηρίζοντας τις εκκλήσεις προς την Αφρική να συγκρατήσει τη χρήση υδρογονανθράκων ως απλώς άδικες. «Τώρα είναι η ώρα μας να αναπτύξουμε και να

δημιουργήσουμε έσοδα από τους πόρους μας και οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να κατανοήσουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ