Στα κάγκελα ο Μπόνο

Καλεί τη Μεγάλη Βρετανία να ηγηθεί και πάλι του κόσμου

Στα κάγκελα ο Μπόνο

Ο ηγέτης του θρυλικού συγκροτήματος U2, σουπερστάρ, Bono, προέτρεψε τη Μεγάλη Βρετανία να αρχίσει να ηγείται ξανά του κόσμου, αφού υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει καταληφθεί από «φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς».

Ο Ιρλανδός τραγουδιστής επαίνεσε διαδοχικές κυβερνήσεις της Μεγάλης Βρετανίας, για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου χρέους, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον τερματισμό της παγκόσμιας φτώχειας, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ετών του Τόνι Μπλερ, του Γκόρντον Μπράουν και του Ντέιβιντ Κάμερον.

Επαίνεσε το έργο του Υπουργείου Διεθνούς Ανάπτυξης (DfID), το οποίο διαλύθηκε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον το 2020, και είπε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει στην «ηγεσία».

"Νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει ξεπεραστεί από φονταμενταλιστές της ελεύθερης αγοράς που δεν κατανοούν τα θεμελιώδη στοιχεία της ελεύθερης αγοράς", δήλωσε ο Μπόνο.

«Επιτρέψτε μου να πω ότι είχαμε τέσσερα μέλη των U2 σε 40 χρόνια και είχατε τέσσερις Υπουργούς Οικονομικών, σε τέσσερις μήνες.

«Επιτρέψτε μου να πω ξανά ότι σας χρειαζόμαστε, χρειαζόμαστε πραγματικά το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Οδηγήσατε τον κόσμο, και όχι μόνο τα χρόνια Μπλερ-Μπράουν, αλλά ήρθε ο Κάμερον και υπήρξε η υποστήριξη των ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο που αγωνίζονται για την αξιοπρέπειά τους, αγωνίζονται για την εκπαίδευση, αγωνίζονται για την υγεία.

«Η Μεγάλη Βρετανία ήταν ακριβώς εκεί, όλοι το ήξεραν».

Ο Bono επαίνεσε το DfID, αλλά είπε ότι απέτυχε να προωθήσει το έργο που έκανε παγκοσμίως.

«Θυμάμαι να λέω σε όποιον ήταν τότε, νομίζω ότι ήταν ο Ντέιβιντ Κάμερον, ζωγράφισε το Union Jack, ποιος ξέρει τι είναι το DfID;» είπε ο Μπόνο.

«Είχα ένα τσαντάκι σε ένα γκέτο και έλεγε, "Τουαλέτες που παρέχονται από το DfID". Ήξερα τι ήταν το DfID, ο καλύτερος οργανισμός ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Κανείς δεν ήξερε ότι οι Βρετανοί φορολογούμενοι πλήρωναν για αυτό και ήταν φανταστικό.

«Τώρα έχουν κλείσει το DfID, αυτά τα άλλα είδη Συντηρητικών, και είναι η χώρα σας και μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε με αυτό, αλλά μας άρεσε όταν ηγούμασταν.

"Ο συντηρητισμός περνάει τη δική του κρίση αυτή τη στιγμή."

«Ο Λένιν είπε "Υπάρχουν δεκαετίες όπου δεν συμβαίνει τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες όπου συμβαίνουν δεκαετίες", αλλά φαίνεται να έχετε μια στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο τραγουδιστής, πραγματικό όνομα Paul Hewson, μιλούσε στο Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Cheltenham για την προώθηση του νέου του βιβλίου, Surrender: 40 Songs, One Story, το οποίο εκδίδεται τον επόμενο μήνα.

Οι U2 έχουν γίνει ένα από τα πιο επιδραστικά ροκ συγκροτήματα στον κόσμο, έχοντας ιδρυθεί από τους Bono, The Edge, Adam Clayton και Larry Mullen Jr, ενώ ήταν στο σχολείο στο Δουβλίνο.

Ο Bono έχει περάσει περισσότερα από 20 χρόνια αφιερωμένα στον αγώνα κατά του AIDS και της φτώχειας, έχοντας συμμετάσχει στην εκστρατεία Drop The Debt του Ιωβηλαίου του 2000 με συνιδρυτές της Οργανώσεις, ONE και (RED).

Έχει ασκήσει πιέσεις σε προέδρους των ΗΠΑ, πρωθυπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλους παγκόσμιους ηγέτες για να προωθήσει τις εκστρατείες του.

«Δεν ήταν όλοι πρόεδροι, υπήρχαν πολλοί αρχηγοί επιτελείων, τακτικοί νομοθέτες», είπε.

"Είμαι απλώς στρατηγικός, ήξερα ότι ήταν οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων, οπότε ήθελα να μάθω πού έπιναν την Παρασκευή το βράδυ θα ήμουν εκεί."

«Έλεγαν στο αφεντικό τους, στον γερουσιαστή "Είναι πολύ καλός, αυτός ο Ιρλανδός φίλε".

"Γνώρισα αυτούς τους ανθρώπους που δεν θα συναντούσα ποτέ σε ένα εκατομμύριο χρόνια προερχόμενος από εκεί που ήρθα."

"Έμαθα πράγματα από αυτούς, πραγματικά το έκανα. Μερικές φορές με τρόμαξαν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους. Τις περισσότερες φορές ή όχι διαπίστωσα ότι έχασαν τον ιδεαλισμό τους."

"Και πάντα θα έλεγα στους πολιτικούς ότι κάνω αυτό που αγαπώ, είμαι υπερτιμημένος, υπερ-ανταμείβομαι."

"Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται πολύ σκληρά, οι περισσότεροι από αυτούς πολύ λιγότερο από εμένα, και αν είναι στις ΗΠΑ περνούν τον μισό χρόνο τους στο σπίτι στις εκλογικές τους περιφέρειες, τον μισό χρόνο μακριά από τις οικογένειές τους."

«Δεν είναι όλοι f*****s, πραγματικά δεν είναι. Ακόμα και κάποιοι Συντηρητικοί... Έμαθα πραγματικά πολλά και έγινα πολύ στενός φίλος με ορισμένους Συντηρητικούς.

«Ο Τζορτζ Μπους ξεκίνησε τη μεγαλύτερη παρέμβαση υγείας για την καταπολέμηση μιας μόνο ασθένειας στην ιστορία της ιατρικής και ήμουν μέρος αυτής, και ήταν για την καταπολέμηση του AIDS, ως Συντηρητικός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ