Bloomberg: Ο Ερντογάν προανήγγειλε έρευνες για φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Λιβύης

Bloomberg: Ο Ερντογάν προανήγγειλε έρευνες για φυσικό αέριο και υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Λιβύης

«Πανικοβλήθηκε η Ελλάδα με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ανέφερε νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου 

Η Τουρκία θα διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στα λιβυκά ύδατα μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της χώρας στην Τρίπολη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Ερντογάν απορρίπτει την κριτική που δέχθηκε τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και εντός Λιβύης για τη σύναψη συμφωνίας ενεργειακής συνεργασίας με μία από τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις της βορειοαφρικανικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα η Άγκυρα υπέγραψε «μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων» με την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.

Το μοναδικό νομίμως εκλεχθέν σώμα της Λιβύης, το κοινοβούλιο της χώρας που εδρεύει στο Τομπρούκ, εξέδωσε ανακοίνωση όπου καταδίκασε ως παράνομη τη συμφωνία που υπέγραψαν η Λίβυα ΥΠΕΞ Μανγκούς και ο Τούρκος ομόλογός της, Τσαβούσογλου, βασιζόμενοι στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ενώ πέρα από την Αθήνα εκφράστηκε πλήθος διεθνών αντιδράσεων.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν συνέχισε ακάθεκτος σήμερα, λέγοντας ότι «με τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε με τη Λιβύη, δημιουργήσαμε μια νέα περιοχή συνεργασίας στην εξόρυξη πετρελαίου και σχετικών παραγώγων από την υφαλοκρηπίδα αυτής της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, η ΕΕ είχε υπογραμμίσει ότι εν λόγω συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.

Τσαβούσογλου: «Πανικοβλήθηκε η Ελλάδα» από το μνημόνιο με τη Λιβύη

Νωρίτερα σήμερα άλλωστε, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου είχε αναφερθεί επίσης στο παράτυπο τουρκολιβυκό μνημόνιο λέγοντας ότι «με τη Λιβύη είχαμε υπογράψει συμφωνία και το 2019. Μας λένε πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμότητα να υπογράψει. Αλλά η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει διάφορα μνημόνια με την κυβέρνηση της Λιβύης».

Ο ίδιος είπε ότι «λένε πως ο Ντμιέμπα δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά στον ΟΗΕ αυτόν καλούν. Σε όλες τις χώρες ή καλούν αυτόν ή την υπουργό Εξωτερικών. Η Αίγυπτος είπε την αντίρρηση της για τη νομιμότητα της κυβέρνησης, δεν είπε κάτι εναντίον της συμφωνίας».

Και εξαπέλυσε μια ακόμη επίθεση σε βάρος της Ελλάδας αναφέροντας ότι: «Η Ελλάδα σε κάθε θέμα κάνει το ίδιο. Εκφράζει τις ενστάσεις της πάλι. Είναι σε κατάσταση λύπησης. Ο κόσμος τους βαρέθηκε. Η συμφωνία με τη Λιβύη προβλέπει τις έρευνες στην ξηρά, στη θάλασσα, υπεράκτιες έρευνες κτλ. Εσάς τι σας νοιάζει!!!»

«Αν υπήρχε ένα σημείο που περιελάμβανε μια συγκεκριμένη περιοχή πως είναι συζητήσιμη για εκείνους. Ο σημαντικότερος παίκτης στη Λιβύη είναι η Τουρκία».

Συνεχίζοντας την επίθεση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι «η Eλλάδα είναι ενοχλημένη επειδή η Τουρκία είναι παγκόσμιος παίκτης. Δεν το χωνεύουν αυτό. Η Ελλάδα όλο κατηγορεί την Τουρκία πως δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε με τις επιστολές μας, που εξηγήσαμε πως αυτό το θέμα έχει άμεση σχέση με την κυριαρχία των νησιών.

Καλώ την Ελλάδα να άρει την ένταση της, να οδηγηθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Ελλάδα λέει ψέματα. Η Ελλάδα διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου, ενώ έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα. Για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης έχει άδικο. Αρχισαν να λένε βλακείες μετά τις επιστολές μας. Εντός της Ε.Ε προσπαθεί να κινητοποιήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας».

«Λέμε στην Ελλάδα πως αν λες 'πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ', τότε θα σου πούμε 'καλημέρα' (το λέει στα ελληνικά) να ξυπνήσεις απο τον ύπνο, όλα αυτά δεν σε ωφελούν".

Και κατέληξε: "Επιχείρησες να πάρεις τα τουρκικά εδάφη, σε ρίξαμε στη θάλασσα και δεν το χώνεψες ακόμα. Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο και μετά εμείς απαντάμε πολλαπλάσια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ