Τραγωδίες με δεκάδες μετανάστες σε Λέσβο, Κύθηρα - Οικονόμου: «Υπεύθυνη η Τουρκία»

Τραγωδίες με δεκάδες μετανάστες σε Λέσβο, Κύθηρα - Οικονόμου: «Υπεύθυνη η Τουρκία»

Για «ανεύθυνη συμπεριφορά» των τουρκικών αρχών έκανε λόγο ο Γιάννης Οικονόμου

Δεκαπέντε αλλοδαποί από τους οποίους 11 άνδρες και τέσσερις γυναίκες, όλοι Αφρικανικής καταγωγής εντοπίστηκαν στην Μυτιλήνη από στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και παραδόθηκαν στις αρμόδιες αρχές. Όπως οι ίδιοι δήλωσαν είναι διασωθέντες του ναυαγίου σήμερα το πρωί.

Στο ναυάγιο της βάρκας με πρόσφυγες και μετανάστες όλοι Αφρικανικής καταγωγής σήμερα στις 2 μετά τα μεσάνυχτα έχασαν τη ζωή τους συνολικά 18 άτομα, 16 γυναίκες και ένας έφηβος 15 ετών, ενώ πριν λίγο εντοπίστηκε και ανασύρθηκε η σορός ενός άντρα.

Επίσης, διασώθηκαν άλλες 10 γυναίκες από τις οποίες πολλές είχαν εγκλωβιστεί στα βράχια κάτω από στρατιωτικό φυλάκιο που βρίσκεται στην περιοχή. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, στη βάρκα που ναυάγησε επέβαιναν περίπου 40 άτομα.

Πάντως, συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων νεκρών ή εγκλωβισμένων.

Τραγωδία και στα Κύθηρα: 80 διασωθέντες και 15 αγνοούμενοι

Ναυάγιο με μετανάστες σημειώθηκε όμως και το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη στα Κύθηρα όταν ένα ιστιοφόρο με 95 παράνομους μετανάστες έπεσε στα βράχια κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου, με τουλάχιστον δύο σορούς να έχουν εντοπιστεί,

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού λίγο μετά τις 11:15 το πρωί της Πέμπτης στα Κύθηρα έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί 80 αλλοδαποί εκ των οποίων 62 ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και 18 ανήλικοι, ενώ 11 από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο.

Οικονόμου για το δυστύχημα με τους μετανάστες – «Ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου»

Ευθύνες στην Άγκυρα επιρρίπτει η Αθήνα στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος με τους νεκρούς μετανάστες στα νερά του Αιγαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών εξέφρασε τη θλίψη του για τα τραγικά γεγονότα στις θάλασσές μας που οδήγησαν σε θανάτους κι έβαλαν σε κίνδυνο πάρα πολλούς ανθρώπους.

Όπως είπε «οι ελληνικές αρχές, το Λιμενικό, η Αστυνομία , ο Στρατός, το Ναυτικό, το Πυροσβεστικό Σώμα υπό ιδιαίτερα αντίξοες καιρικές συνθήκες διέσωσαν ανθρώπινες ζωές. Έσωζαν ανθρώπους που ρίχτηκαν από ασυνείδητους διακινητές στα μανιασμένα νερά του Αιγαίου, πάνω σε σκάφη που δεν πληρούν κανέναν κανόνα ασφαλείας. Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας απ’ τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ