Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Πούτιν και Ερντογάν επιθυμούν άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Πούτιν και Ερντογάν επιθυμούν άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Στην ενεργειακή κρίση που πλήττει τις ευρωπαϊκές χώρες, τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας αλλά και την Τουρκία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα. Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα.

“Το διεθνές περιβάλλον έχει μαύρα σύννεφα που προοιωνίζουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Ο πόλεμος συμπλήρωσε 6 μήνες, η Ρωσία επιτίθεται συνολικά πλέον στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί κατά 1.000%. Είναι 10 φορές υψηλότερες απ’ ότι πριν ξεκινήσει η κρίση. Εκτινάσσοντας και το κόστος του ρεύματος, ανατροφοδοτώντας και και πρωτόγνωρες πληθωριστικές πιέσεις”, τόνισε και έκανε λόγο για μία πρωτοφανή απειλή για ολόκληρη την Δύση, απειλή στρατηγικού χαρακτήρα “γιατί όλα δείχνουν ότι η Μόσχα επιδιώκει μέσω της οικονομικής πίεσης να δημιουργηθεί και κοινωνική αναταραχή αλλά και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. Είναι το κόστος που αναλαμβάνει το μέτωπο της ελευθερίας, του διεθνούς δικαίου και της Δημοκρατίας, υπογράμμισε.

Συμπλήρωσε πως “όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγενθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας. Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα”.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα, τόνισε πως “αντί των μαζικών κυμάτων εμφανίζεται με το προσωπείο δήθεν ανθρωπιστικών εισβολών από ομάδες που όμως μετακινούνται συντονισμένα. Καμία νέα τακτική των διακινητών και κανένας ελιγμός της Τουρκίας δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους, φυλάμε τα σύνορά μας και ας κοιτάξει η άλλη πλευρά τα δικά της ξέφραγα σύνορα”, συνέχισε.

Επεσήμανε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθούν όσα ο ίδιος είχε εισηγηθεί προ επτά μηνών, δηλαδή μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση. Πρόσθεσε ότι σε εθνικό επίπεδο “η κυβέρνηση έχει αποδείξει και ξέρει και μπορεί να υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις, το είπε και το έκανε και το κάνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το λέει και θα συνεχίσει να το κάνει όπου και όπως χρειάζεται. Προσοχή όμως οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι”.

Προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα είναι μετρημένα χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες και τόνισε ότι το κράτος πρέπει να δείξει τόλμη και ευαισθησία και η κοινωνία να δείξει υπευθυνότητα, όσον αφορά την ανάγκη αναζήτησης τρόπων εξοικονόμησης ρεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την εισαγωγική τοποθέτησή του με αναφορά στα λόγια του Γάλλου προέδρου Μακρόν ότι μέσα σε ένα περιβάλλον ασταθές “ισχυρά κράτη είναι μόνο τα σταθερά κράτη”. Όπως είπε “το μήνυμα, εξάλλου, έχει σταλεί και εντός και εκτός συνόρων: η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, ούτε και αλλάζει τις ιστορικές της επιλογές. Μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις της συγκυρίας, με σύμμαχο την κοινωνία, χωρίς να υποκύπτει ούτε σε πιέσεις, αλλά ούτε και στις όποιες δικές της αδυναμίες”.

“Πρώτος εγώ δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου

Η παρουσίαση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου του νομοσχεδίου: “Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος”, βρίσκεται μεταξύ των βασικών θεμάτων της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η ατζέντα του σημερινού υπουργικού επίσης περιλαμβάνει:

-Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, β) Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/884 ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με υπηκόους τρίτων χωρών και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου,

-Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε.,

-Παρουσίαση από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη του νομοσχεδίου για την «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα συλλογής αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού»,

-Εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας ‘Ακη Σκέρτσο για το Εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας κατά των ανηλίκων,

-Εισήγηση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα για την επιλογή αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου,

-Εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για τροποποίηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής,

-Εισήγηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ