Νέες απειλές Τσαβούσογλου: «Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε»

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: «Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, την πρώτη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε» δήλωσε σήμερα, κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι ο Τσαβούσογλου είπε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης: «Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947.

Όποια δικαιολογία και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Ποιοι είναι οι όροι; Δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν το σταματήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους, είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο...

Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Διότι αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπο όρους. Αν η Ελλάδα σε κάθε ομιλία αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω».

Επίσης, αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία - Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου... Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, κάναμε μια προειδοποίηση.

Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση (των βάσεων) δεν διέφυγε της προσοχής μας».

Ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ

Εν τω μεταξύ, σήμερα η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στον ΟΗΕ επιστολή για την Τουρκία, με την οποία απαντά στα στις τουρκικές αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου αλλά και στα ζητήματα κυριαρχίας που θέτει η Άγκυρα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η επιστολή θα επιδοθεί στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η επιστολή της Αθήνας έρχεται ως απάντηση στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου Φεριντούν Σινιρλίογλου της 30ής Σεπτεμβρίου 2021.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι στην επιστολή τονίζεται πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί αποτελούν νέα εξέλιξη που υπονομεύει σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα.

Επίσης, χαρακτηρίζονται «νομικά, ιστορικά και πραγματολογικά αστήρικτοι» οι ισχυρισμοί ότι η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι εξαρτημένη από την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Ο Τσαβούσογου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, την πρώτη υψηλόβαθμου Τούρκου αξιωματούχου τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ο Ισραηλινός ομόλογός του, Γαΐρ Λαπίντ, θα πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα επίσκεψη στην Τουρκία, κατά την οποία οι δύο χώρες θα συζητήσουν για τον διορισμό πρεσβευτών.

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ