Ερντογάν εκτός ελέγχου: Δεν θα ξαναμιλήσω με τον Μητσοτάκη

Ερντογάν εκτός ελέγχου: Δεν θα ξαναμιλήσω με τον Μητσοτάκη

Ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης το μέλλον. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ «να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία», αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει τους εθνικιστικούς τόνους μετά το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τονίζοντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η προσέγγιση μας ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν πηγάζει από φανατισμό ή εχθρότητα, αλλά από τη στάση αρχών μας στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Εξηγήσαμε σε όλους τους συνομιλητές μας την προσέγγιση της Τουρκίας στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με έμφαση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη συμμαχία. Αυτό το λάθος έγινε κατά την έξοδο της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και η Τουρκία τους στήριξε τότε. Και τι έγινε; Πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα απέναντί μας αυτή τη στιγμή; Για την οργάνωση FETO προορισμός δεν είναι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή; Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εναντίον ποιού; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Μιλήσαμε μαζί τους. Στη συνάντηση συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να φέρουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης το μέλλον. Εμείς είμαστε αυτάρκεις. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ «να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία». Μετά από αυτό δεν υπάρχει κανένας με το όνομα Μητσοτάκης για μένα. Οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα ενεργήσουν σύμφωνα με τα λόγια της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» ήταν η απάντηση της Αθήνας δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με ανακοίνωσή του.

Η «Γαλάζια Πατρίδα», τα βρώμικα κόλπα και τα υποβρύχια
Μιλώντας σήμερα στην Ναυτική Βάση του Γκιόλτζουκ στον κόλπο της Νικομήδειας κατά την τελετή ρυμούλκησης του υποβρυχίου Hızırreis και της πρώτης συγκόλλησης του υποβρυχίου Selmanreis, υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει πολλά έργα για να κάνει το ναυτικό της ισχυρότερο και αποτρεπτικό για την ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Θυμήθηκε το Κυπριακό λέγοντας ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης» όπως αποκάλεσε την εισβολή στην Κύπρο.

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στις κυρώσεις και απαγορεύσεις της Σουηδίας κατά της Τουρκίας: «Δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε και δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό» είπε, ενώ τόνισε τον ζωτικό ρόλο που παίζει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Επανέλαβε δε ότι οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα πρέπει να ικανοποιηθούν.

«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα και όχι αόριστες διπλωματικές δηλώσεις για ζητήματα που σχετίζονται με την εθνική μας ασφάλεια», είπε ο τούρκος πρόεδρος και επανέλαβε ότι «παρά τις προδοσίες και τα βρώμικα κόλπα των φιλικών μας χωρών, των συμμάχων μας και ιδιαίτερα των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, τα καταφέραμε».

Πηγή: ΕΡΤnews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ