Ν. Παναγιωτόπουλος: Από τα αποθέματα η βοήθεια προς την Ουκρανία

Ν. Παναγιωτόπουλος: Από τα αποθέματα η βοήθεια προς την Ουκρανία


Τα Κέντρα Αριστείας δεν είναι κατ' εξοχήν στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ, αλλά οργανισμοί με συμβουλευτικό ρόλο, δεξαμενές σκέψης, που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής φύσεως προς τη συμμαχία δήλωσε ο ο κ. Παναγιωτόπουλος

 


Από τα αποθέματα και όχι από ανεπτυγμένα συστήματα «οποιουδήποτε σημείου της αμυντικής μας διάταξης» είναι τα όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τοποθετούμενος, κατά τη διαδικασία κύρωσης διεθνών μνημονίων, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι δεν ισχύει πρωτοσέλιδο εφημερίδας «που λέει ότι στείλαμε έξι φορές όπλα. Όχι, αυτά που στείλαμε πήγαν με έξι δρομολόγια» εξήγησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και συνέχισε: «Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να έχουμε το επαναλαμβανόμενο σόου, τη θεατρική παράσταση για να ακούγονται προς τα έξω τα ίδια, και τα ίδια, ενώ έχουν απαντηθεί». Όσο για το εάν "αποδυναμώνεται" η εθνική άμυνα, επανέλαβε ότι «δεν παίρνουμε από διατεταγμένα, ήδη αναπτυγμένα συστήματα οποιουδήποτε σημείου της αμυντικής μας διάταξης. Από τα αποθέματα στείλαμε στους Ουκρανούς, όχι από αυτά που είναι αναπτυγμένα».

Αναφερόμενος στα συζητούμενα μνημόνια, τα οποία ψηφίστηκαν "κατά πλειοψηφία" από την ολομέλεια της Βουλής, και ειδικότερα για αυτά που αφορούν στην ίδρυση του Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι η λογική της χώρας μας είναι να συμμετέχει σε τέτοιες δομές «με την παρουσία της, όχι διά της απουσίας της». Τα Κέντρα Αριστείας δεν είναι κατ' εξοχήν στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ, αλλά οργανισμοί με συμβουλευτικό ρόλο, δεξαμενές σκέψης, που παρέχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής φύσεως προς τη συμμαχία. Ομοίως και το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής που εδρεύει στη Σούδα, πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, διαβεβαιώνοντας ότι "δεν υπάρχει επικάλυψή του" από τη νέα δομή στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ψηφισθέντα νομοσχέδια αφορούσαν (1) στην κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ρουμανίας σχετικά με την ίδρυση, διοίκηση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας στην Κωνσταντινούπολη, (2) την κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Ρουμανίας και του Στρατηγείου του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Μετασχηματισμού σχετικά με τη λειτουργική σχέση που αφορά στο Κέντρο Αριστείας Ναυτικής Ασφάλειας και (3) την κύρωση της Συμφωνίας Ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας σχετικά με την ασφάλεια για την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ