Κυρ. Μητσοτάκης στην τετραμερή: Δεν γίνεται να μην υπάρχει ενιαίο μέτωπο στον τομέα της οικονομίας

Κυρ. Μητσοτάκης στην τετραμερή: Δεν γίνεται να μην υπάρχει ενιαίο μέτωπο στον τομέα της οικονομίας

Στην σύνοδο των τεσσάρων χωρών του ευρωπαϊκού νότου συμμετείχαν εκτός από την Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην δραματική αύξηση των τιμών ενέργειας, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της τετραμερούς συνόδου που έγινε στην Ιταλία. Στην σύνοδο συμμετείχαν εκτός από την Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

«Χρειάστηκε να συμμετάσχω μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της ασθένειάς μου αλλά αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τον συντονισμό με τους πρωθυπουργούς για την κοινωνική συνοχή των χωρών μας και μιλώ για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και των ανατιμήσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Κοινή πεποίθησή μου είναι ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και δράσεις που θα προστατεύουν τις κοινωνίες μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της μια τέτοια κρίση. Όταν οι τιμές ρεύματος αυξάνονται 6 φορές κανείς προϋπολογισμός δεν μπορεί να τις καλύψει. Συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Κάθε χώρα έχει το δικό της εθνικό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Θα επαναλάβω αυτό που είπαν οι υπόλοιποι, ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Πρέπει να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις σε κερδοσκοπικές τάσεις για να επανέλθει η αγορά σε λογικές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων χρειάζεται κεντρική παρέμβαση. Δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα αλλά να πάρουμε άμεσα αποφάσεις».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι αν δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στον τομέα της οικονομίας τότε θα ξυπνήσει και πάλι ο εφιάλτης του λαϊκισμού. «Δεν γίνεται», είπε, «σε επίπεδο διπλωματίας να απαντάμε από κοινού και σωστά και να μην υπάρχει ενιαίο μέτωπο στον τομέα της οικονομίας. Είναι μια νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα. Μπορεί να ξυπνήσει ο εφιάλτης του λαικισμού κι εμείς πληρώσαμε βαρύ τίμημα. Δεν πρέπει να ξαναδούμε τα ίδια φαινόμενα. Αυτή η παρέμβαση δεν θέτει σε αμφισβήτηση τους κοινούς μας άξονες για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Τέλος, συμφωνήσαμε ότι το κείμενο που θα εγκρίνουμε στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα είναι φιλόδοξο και τα γεγονότα στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν την ανάγκη μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ένωσης και τους επόμενους μήνες θα μας απασχολήσει η αύξηση των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ