Ν. Παναγιωτόπουλος: Στο πρώτο τετράμηνο η απόφαση για τις κορβέτες - Τι είπε για τα F-35

Ν. Παναγιωτόπουλος: Στο πρώτο τετράμηνο η απόφαση για τις κορβέτες - Τι είπε για τα F-35

Να αλλάξει συμπεριφορά για να μην καθίσταται ατελέσφορη η πρωτοβουλία για συνέχιση του διαλόγου για τα ΜΟΕ καλεί την Τουρκία ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στα «Νέα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποδίδει την έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων αξιωματούχων της Τουρκίας τόσο στα εσωτερικά πολιτικά προβλήματα της διακυβέρνησης Ερντογάν όσο και στον εκνευρισμό τους λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της Ελλάδας, τοποθετεί την υπογραφή της συμφωνίας για τις κορβέτες εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους, με σκοπό και στόχο τη συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων, ενώ για την πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι “οι κινήσεις αποσκοπούν σε εντυπωσιασμούς και όχι στην ουσία.

Πάντως όσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας επενδύουν πολιτικά σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και καταστροφές, τόσο θα αποτυγχάνουν να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Βλέπετε, υπάρχει και το παρελθόν”.

Συγκεκριμένα ο κ. Παναγιωτόπουλος, αναφερόμενος στις διαδικασίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, επανέλαβε ότι “οι συναντήσεις θα γίνουν, το κανάλι επικοινωνίας θα παραμείνει – πρέπει να παραμείνει – ανοικτό. Επιμένω όμως ότι όλη αυτή η πρωτοβουλία καθίσταται ατελέσφορη όταν συνοδεύεται από συνεχιζόμενες παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας (όπως λ.χ. οι υπερπτήσεις) που ακυρώνουν το σκοπό της και το πνεύμα της, ήτοι την προσέγγιση των δύο πλευρών. Αν η Τουρκία έχει ειλικρινείς και καλές προθέσεις, θα πρέπει να αλλάξει αυτή της τη συμπεριφορά.” προέτρεψε.

Παράλληλα εκτιμησε ότι η έξαρση προκλητικών, επιθετικών και ευθέως προσβλητικών για τη χώρα μας δηλώσεων, ιδίως διά στόματος του Τούρκου ομολόγου του “απευθύνονται κατά βάση στο εσωτερικό ακροατήριο, δεδομένων των εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων της διακυβέρνησης Ερντογάν και υποκρύπτουν και κάποιον εκνευρισμό λόγω των επιτυχημένων κινήσεων της χώρας μας στο πεδίο οικοδόμησης και ενίσχυσης των συμμαχιών στην περιοχή, αλλά και λόγω της εντατικής από μέρους μας προσπάθειας αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο των εξοπλισμών. Εμείς επιλέγουμε να απαντήσουμε όχι με ατάκες, αλλά με ακόμα περισσότερο έργο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας γνωστοποίησε ότι η απόφαση για τις κορβέτες θα προκύψει εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους. Σκοπός και στόχος μας είναι να έχουμε οπωσδήποτε ναυπήγηση πλοίων σε ελληνικό ναυπηγείο, με τήρηση όμως των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης που θα συμφωνηθούν”, επανέλαβε.

Επίσης διευκρίνισε ότι με τον Ισραηλινό ομόλογό του, αλλά και με στελέχη των αρμοδίων υπηρεσιών του ισραηλινού Υπουργείου ‘Αμυνας, “συζητήσαμε τις δυνατότητες συνεργειών ανάμεσα σε ισραηλινές εταιρείες και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με όρους μεταφοράς τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση οπλικών συστημάτων μας κι όχι μόνο.Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και οι προοπτικές ιδιαίτερα επωφελείς, καθώς υπάρχει η αμοιβαία βούληση για συνεργασία.”, πρόσθεσε.

Γνωστοποίησε επίσης ότι μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την απαλλαγή από κάθε φόρο των επιδομάτων επικινδυνότητας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων “εντός δε των επομένων μηνών σκοπεύουμε να φέρουμε στη Βουλή νομοσχέδιο με αποκλειστικό αντικείμενο διατάξεις που απλοποιούν, διευθετούν και επιλύουν ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα είναι η δεύτερη κύρια παρέμβασή μας για το προσωπικό, μετά την αύξηση των εισακτέων στις παραγωγικές σχολές και στις σχολές υπαξιωματικών και στους τρεις Κλάδους, αλλά και τις 15 χιλιάδες προσλήψεις Επαγγελματιών Οπλιτών σε βάθος πενταετίας, που έχει συντελεστεί εδώ και δυόμισι χρόνια, κάτω από μάλλον δύσκολες συνθήκες. Ένα έργο που συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς”.

Όσον αφορά σην επίσκεψη του στις ΗΠΑ, ο κ. Παναγιωτόπουλος αφού διευκρίνισε ότι αυτήν τη στιγμή οι δύο πλευρές επεξεργάαζονται πιθανές ημερομηνίες, εκτίμησε ότι οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν τόσο στη σταθερά βελτιούμενη διμερή σχέση αμυντικής συνεργασίας, όσο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον με τις σύνθετες και επικίνδυνες προκλήσεις ασφαλείας που έχουν ανακύψει. “Οι Αμερικανοί εκτιμούν τη χώρα μας ως αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο, και υπολογίζουν σοβαρά την άποψή μας αλλά και το σταθεροποιητικό ρόλο μας ως προς το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον”, σχολίασε περαιτέρω.

Όσον αφορά στα F-35, επανέλαβε ότι η προμήθεια νέων αεροσκαφών 5ης γενιάς δεν έχει να κάνει τόσο με τη διάθεσή των Αμερικανών, όσο με τη δική μας δυνατότητα να εντάξουμε στον οικονομικό προγραμματισμό μας αυτήν την προμήθεια.

Τέλος για την πρόταση δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι από την κοινοβουλευτική εμπειρία του “αυτές οι κινήσεις αποσκοπούν σε εντυπωσιασμούς και όχι στην ουσία. Πάντως όσο η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Τσίπρας επενδύουν πολιτικά σε ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και καταστροφές, τόσο θα αποτυγχάνουν να πείσουν ότι αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Βλέπετε, υπάρχει και το παρελθόν”, κατέληξε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ