Μήνυμα Δένδια: "Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα"

Μήνυμα Δένδια: "Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα"

"Η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη καμία πρόκληση της άλογης ρητορικής της Τουρκίας", επισήμανε ο κ. Δένδιας στο μήνυμα του προς τη γειτονική Τουρκία.

Αυστηρό μήνυμα προς τη Τουρκία έστειλε χθες το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «υπάρχει όντως έξαρση της ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πλέον σε λεκτικό επίπεδο δεν τηρεί καν τα προσχήματα και θέτει υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών, με εξωφρενικές αιτιάσεις, πέραν κάθε έννοιας λογικής και βεβαίως της διεθνούς νομιμότητας».

Βάσει των συνεχών αμφισβητήσεων των κεκτημένων της Ελλάδας, από τη κυβέρνηση της Άγκυρας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Κεφάλαιο" τονίζει ότι: «είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση και διαμηνύει πως ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της χώρας μας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ταυτόχρονα καθιστά σαφές πως η Ελλάδα επιθυμεί τον εποικοδομητικό διάλογο και την προώθηση μιας «θετικής ατζέντας», πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. «Η Ελλάδα εργάζεται αδιάκοπα για τη δημιουργία νέων σχημάτων συνεργασίας και αναδεικνύεται σε περιφερειακό πόλο σταθερότητας, τη στιγμή που η Τουρκία, παρά τη δική μας αντίθετη επιθυμία, συμπεριφέρεται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης», επισημαίνει ο υπουργός.

Όσον αφορά το κομμάτι της ενέργειας ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει ότι σήμερα η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε έναν ισχυρό διαμετακομιστικό κόμβο αναφέροντας επίσης την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου. Ειδικότερα, η εν λόγω Συμφωνία που αφορά την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εφαρμόζει στην πράξη τη Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα εδραιώνει τη γεωπολιτική και ενεργειακή θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει αγαστή τη συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ) και τονίζει την αμερικανική στήριξη στη δημιουργία πλωτού τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, τη δημιουργία διασυνδετήριων αγωγών με τις χώρες στα βόρεια σύνορα μας, καθώς και τον «Euro-Asia Interconnector» που προβλέπει την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Παράλληλα δίνει βάση στην Εξωτερική Πολιτική και ειδικότερα στη σημασία της οικονομικής διπλωματίας, αφού όπως επισημαίνει ο ΥΠΕΞ «έχει ήδη επιτευχθεί σημαντικό έργο με την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων σε τομείς όπως η "πράσινη" οικονομία, η ενέργεια και η τεχνολογική καινοτομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ