Σκρέκας: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σκρέκας: Προς τη σωστή κατεύθυνση οι αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Μιλώντας στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα με τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στη Γαλλία έδωσε το παρόν Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκρέκας ζήτησε από την ΕΕ να αξιοποιήσει τα 1,2 δισ. ευρώ επιπρόσθετα δικαιώματα του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, που μπορούν να αποφέρουν μέχρι 100 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η οποία έχει σοβαρές συνέπειες στον πληθωρισμό και πλήττει τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα τόνισε ότι «δεν ευθύνεται η ενεργειακή μετάβαση για την κρίση, όπως υποστηρίζουν φωνές λαϊκισμού».

Στη συνέχεια ο υπουργός παρέθεσε τα αποτελέσματα έρευνας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα οποία αναδεικνύουν τη συμβολή των ΑΠΕ στην αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΠΘ, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ τον Δεκέμβριο στη χώρα μας θα έφτανε τα 315 ευρώ/MWh, έναντι των 235 ευρώ/MWh που τελικά διαμορφώθηκε.

Παράλληλα παρέθεσε και τα μέτρα στήριξης που έλαβε η πολιτεία τους τελευταίους πέντε μήνες τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα με τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, για να μην υπονομευθούν οι φιλόδοξοι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο και τον ρόλο που θα παίξει στην ενεργειακή μετάβαση, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις στον κανονισμό Ταξινομίας, προκειμένου να αναγνωριστεί ο κρίσιμος ρόλος του φυσικού αερίου στη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα. Υπογράμμισε επίσης ότι οι πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη και τη σύσταση κοινού μηχανισμού προμήθειας φυσικού αερίου, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ