Ν. Δένδιας για Τουρκία: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα, δεν δεχόμαστε απειλές

Ν. Δένδιας για Τουρκία: Δεν δεχόμαστε τετελεσμένα, δεν δεχόμαστε απειλές

"Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει εμάς. Αντιμετωπίζει τις παρανομίες της", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, σημειώνοντας πως η Ελλάδα ούτε απειλές δέχεται ούτε και υποκύπτει σε απειλές.

"Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάσχεση της Τουρκίας επί του πεδίου. Ευαισθητοποίησε την ΕΕ και τη Δύση, σε σχέση με το νέο ανατολικό ζήτημα, υποχρέωσε την Τουρκία να ακολουθεί τις εξελίξεις στην περιοχή, αναζητώντας συνομιλητές. Η Τουρκία, στις προσπάθειες της να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και τη Δύση, δεν αντιμετωπίζει εμάς. Αντιμετωπίζει τις παρανομίες της. Την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, την άρνηση της να προσχωρήσει στη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το ανυπόστατο και παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, με το πρόσχημα της αποστρατικοποίησης, τον αναθεωρητισμό απέναντι στις διεθνείς συνθήκες, τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, τις παραβιάσεις εθνικού εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων, την εργαλοιοποίηση του μεταναστευτικού, την απόκλιση από το κράτος δικαίου", είπε ειδικότερα ο υπουργός Εξωτερικών που υπογράμμισε πως "όλα αυτά έχουν καταστεί προβλήματα περισσότερο της Τουρκίας, παρά της Ελλάδας".

Καθόσον όλα αυτά αφορούν την Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: "Εμείς δεν δεχόμαστε τετελεσμένα, δεν υποκύπτουμε σε απειλές".

"Η τακτική ότι πρώτα παρανομώ και ύστερα διαπραγματεύομαι την παρανομία μου έναντι νόμιμου ανταλλάγματος, έχει λάβει τέλος. Και αυτό ισχύει και για την Κύπρο και για το Κυπριακό, όπου η Τουρκία πρέπει να επανέλθει στο πλαίσιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών. Είναι νομίζω ώρα για αλλαγή πορείας της Τουρκίας, για να ζήσουν οι λαοί μας με ασφάλεια, ειρηνικά και να ενταχθεί η Τουρκία στη νέα αρχιτεκτονική της περιοχής και να γίνει το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος, θάλασσες ειρήνης και συνεργασίας", πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ