Ενοχλημένος ο Τσιόδρας: Οι επιστημονικές μελέτες δεν είναι μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης

Ενοχλημένος ο Τσιόδρας: Οι επιστημονικές μελέτες δεν είναι μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης

Ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, εξέφρασε την ενόχληση του για την πολιτική αντιπαράθεση που έχει προκαλέσει η από κοινού μελέτη για το ΕΣΥ με τον αναπληρωτή καθηγητή Θ. Λύτρα.

«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε έναν απλό πολίτη η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης» δηλώνει ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στο ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, στον απόηχο των πολιτικών, κατά βάση, αντιδράσεων για τα αποτελέσματα μελέτης του από κοινού με τον αναπλ. καθηγητή Θ. Λύτρα σχετικά με τη θνητότητα των διασωληνωμένων και την πίεση στο ΕΣΥ.

Όπως σημειώνει, η συγκεκριμένη δημοσίευση επιβεβαιώνει παρόμοιες παρατηρήσεις σε προηγούμενες επιδημίες, αλλά και στην παρούσα πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο. Εστιάζει στην πίεση στις κλίνες ΜΕΘ και την εξ αυτής προκαλούμενη αυξημένη θνητότητα, η οποία επηρεάζεται από πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. αυξημένη ηλικία, υποκείμενα νοσήματα, βαρύτητα νόσου), συνεχίζεται και σήμερα και αφορά στην πλειονότητά της ανεμβολίαστους.


Ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει πως πρόσφατες αναλύσεις της επιστημονικής ομάδας του ΕΟΔΥ έχουν αναδείξει περαιτέρω όφελος του εμβολιασμού έναντι του νέου κορωνοϊού και υπογραμμίζει πως έως τις αρχές Δεκεμβρίου οι ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν χάρη στον εμβολιασμό είναι περισσότερες από 15.000. «Για αυτόν το λόγο, επιθυμώ για μια ακόμη φορά να τονίσω τη σημασία του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επακόλουθη μείωση στην πίεση στο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα φάση έχει η τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς και ή τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας εν όψει και της ανάδυσης της όμικρον παραλλαγής του ιού» δηλώνει ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας-ομοψυχίας και συνεχή εγρήγορση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ