Δ.Τζανακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει καμπάνια για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Δ.Τζανακόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει καμπάνια για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει καμπάνια για την αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ και για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προκειμένου να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση.

Στη σύγκρουση δύο διαμετρικά αντίθετων πολιτικών σχεδίων για την οικονομία και την κοινωνία, ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρθηκε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Στο Κόκκινο 105.5».

«Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρουμε την πρωτοβουλία για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση -κοινοβουλευτικά αλλά και κοινωνικά- ώστε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», σημείωσε. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα. Αφορά τους υλικούς όρους διαβίωσης, ιδιαίτερα των μισθωτών στρωμάτων, καθώς αυτή τη στιγμή -και με το κύμα της ακρίβειας- τα πράγματα στενεύουν όλο και περισσότερο και βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης».

Δ. Τζανακόπουλος: Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ

Πρόσθεσε δε, «ότι η αύξηση του κατώτατου στα 800 ευρώ είναι αναγκαία και για λόγους αναπτυξιακούς, για την τόνωση της ενεργούς ζήτησης». «Θα συμβάλει στην ενίσχυση των αναπτυξιακών ρυθμών, όχι με οδηγό τα συμφέροντα μερικών μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων ολιγαρχικού χαρακτήρα, αλλά με οδηγό τα συμφέροντα της μισθωτής εργασίας, της μικρής και μεσαίας επιχείρησης που αυτή τη στιγμή πλήττεται έτι περαιτέρω εξαιτίας του κύματος ακρίβειας», είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Είναι δηλαδή ένα συνολικά αντιπαραθετικό σχέδιο απέναντι σε αυτό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τις πιο παρωχημένες συνταγές του νεοφιλελευθερισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θα πραγματοποιήσουμε επίσης και μια μεγάλη καμπάνια για την ακρίβεια», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «προκειμένου να αναδείξουμε τις πολιτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη στάση αδράνειας που υιοθετεί η κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι η αγορά θα αυτορυθμιστεί και ότι το πρόβλημα είναι παροδικό». Ενδεικτική αυτής της αντιμετώπισης, είπε, «είναι η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης 'Αδωνι Γεωργιάδη ότι δεν υπάρχει θέμα ακρίβειας στην Ελλάδα, ότι αν συγκρίνουμε τις τιμές του 2021 με αυτές του 2019 βρισκόμαστε υποτίθεται στα ίδια επίπεδα!». «Το αν ισχύει βέβαια κάτι τέτοιο, μπορεί κάποιος εύκολα να το διαπιστώσει κοιτώντας τον λογαριασμό της ΔΕΗ…», σχολίασε.

Αναφερθείς στις δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, τόνισε ότι «σε αυτές δεν είναι βέβαια η κοινωνική πλειοψηφία, τα μισθωτά στρώματα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». «'Αλλες είναι οι προτεραιότητες της ΝΔ και αυτό αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό για το '22. 42% αύξηση στους εξοπλισμούς, κόψιμο 920 εκατ. ευρώ από τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, καμία στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απόσυρση όλων των μέτρων στήριξης των μισθωτών στρωμάτων, μόλις 150 εκατ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια», εξήγησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στον αντίποδα, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: «ενίσχυση του εισοδήματος, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, διαγραφή χρέους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, πολύ συγκεκριμένες τομές και ρυθμίσεις, οι οποίες άμεσα μπορούν να απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος της αύξησης των τιμών».

Σχολίασε ακόμα ότι δεν είναι ζήτημα τεχνοκρατικής επάρκειας, αλλά κοινωνικών αναφορών και συμφερόντων. «Και αυτή είναι η βασική διαχωριστική γραμμή στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση και η ΝΔ εκπροσωπεί τα συμφέροντα των λίγων, των πολύ μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και των πρωθυπουργικών φίλων», είπε.

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος, επισήμανε ότι «η εισήγηση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι το συνέδριο να πραγματοποιηθεί στις 24 με 27 Φλεβάρη».

«Στόχος είναι να αποτελέσει ένα συνέδριο συνέχειας και τομής», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Συνέχειας της πολιτικής παράδοσης της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου αλλά και τομής, ικανό να οδηγήσει σε έναν ποιοτικό μετασχηματισμό, στην αντιστοίχιση του πολιτικού ΣΥΡΙΖΑ, της πολύ μεγάλης επιρροής που έχει το κόμμα στο πολιτικό σκηνικό, με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, με τη μαζικότητα του κόμματος, με τη δυνατότητά του να παρεμβαίνει σε όλες τις πτυχές οργάνωσης της κοινωνικής ζωής, στα συνδικάτα, στα κινήματα, στις θεσμικές εκπροσωπήσεις», υπογράμμισε.

«Τα τελευταία δύο χρόνια βέβαια έχουν γίνει πολλά βήματα», σημείωσε, «έχουν πολλαπλασιαστεί οι οργανώσεις και τα μέλη». «Στο δρόμο προς το συνέδριο θέλουμε να πάμε σε μια προσυνεδριακή διαδικασία απολύτως ανοιχτή στην κοινωνία», πρόσθεσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Στο πλαίσιο αυτό», κατέληξε, «προγραμματίζουμε περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα, με τις τοπικές κοινωνίες, με τους φορείς και τους πολίτες, για να παρουσιάσουμε πολιτικές προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιφέρεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ