Κομισιόν: Έρευνα κατά Ελλάδας και Κροατίας για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών

Κομισιόν: Έρευνα κατά Ελλάδας και Κροατίας για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών

Ύστερα από δημοσιεύματα  γερμανικών μέσων ενημέρωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε, την Πέμπτη, τη διεξαγωγή έρευνας για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από χώρες μέλη, μετά το δημοσίευμα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης Der Spiegel και ARD ότι Έλληνες και Κροάτες αξιωματούχοι προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ελληνικές και κροατικές ειδικές δυνάμεις ορισμένες φορές αποκρύπτουν την ταυτότητά τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει την ύπαρξη βίντεο που απεικονίζει 11 επαναπροωθήσεις μεταναστών από την κροατική αστυνομία στη Βοσνία, καθώς και πλάνων που δείχνουν την ελληνική ακτοφυλακή να εξαναγκάζει μετανάστες να επιστρέψουν στο Αιγαίο.

Το Reuters δεν έχει επαληθεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ωστόσο, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι απαιτείται η διερεύνηση του θέματος. "Η Επιτροπή αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε πρακτική επαναπροωθήσεων, και έχει επανειλημμένως τονίσει ότι τέτοιες πρακτικές είναι παράνομες, ενώ οι εθνικές αρχές έχουν ευθύνη να ερευνήσουν τυχόν καταγγελίες, με σκοπό να διαπιστώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση παράβασης”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Σε απάντηση στο δημοσίευμα των γερμανικών μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Davor Bozinovic, δήλωσε ότι η αστυνομία θα διενεργήσει έρευνα για το θέμα. Πρόσθεσε ότι η συνοριοφυλακή της Κροατίας ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο και δεν ανέχεται οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο σε κάποια χώρα και απαγορεύεται η επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσης όπου μπορεί να κινδυνεύει η ζωή ή η ευημερία τους.

Προσθέτει ωστόσο, ότι στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αρκετές φορές αγνοηθεί αυτές οι αρχές, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών που έχουν πυροδοτήσει οι συγκρούσεις και η ένδεια σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Αρνείται τις κατηγορίες ο Νότης Μηταράκης

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα απέρριψε τους ισχυρισμούς για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών μέσω δηλώσης του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, τονίζοντας ότι η χώρα ενήργησε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

"Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς. Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της ΕΕ και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για να τα προστατεύσουμε", ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης είπε ότι η Ευρώπη παραμένει στόχος εγκληματικών συμμοριών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους που θέλουν να εισέλθουν παράνομα στην ΕΕ, προσθέτοντας: "Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή επικέντρωσή μας στη διάλυση αυτών των επιχειρήσεων εμπορίας ανθρώπων και στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ