Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Οι παραλείψεις σας προηγούνται της κλιματικής κρίσης - ψεύτικη η συγγνώμη σας

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Οι παραλείψεις σας προηγούνται της κλιματικής κρίσης - ψεύτικη η συγγνώμη σας

Η τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών του Αυγούστου, κατηγορώντας τον για «απόσταση από την πραγματικότητα» και «ψευδή συγγνώμη» στους πολίτες την προηγούμενη εβδομάδα.

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;».

Μητσοτάκης: Η δημόσια συγνώμη μου ήταν προσωπική ηθική στάση αλλά και μια πολιτική πράξη με μήνυμα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον «βαθύτατο σεβασμό» του στους ανθρώπους της πρώτη γραμμής, πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους, ανθρώπους του μόχθου και της αγάπης για τον τόπο τους, που δεν δίστασαν και δεν διστάζουν να σταθούν απέναντι στο θηρίο της πυρκαγιάς, τους 18αρηδες και τους 20αρηδες στην Εύβοια, την Αττική, την Πελοπόννησο, «που για μήνες ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του, και η προπαγάνδα του, βάφτιζαν ανεύθυνους και στιγμάτιζαν ως υπαίτιους για το ξέσπασμα της πανδημίας».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

Τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει που πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη, ζωές, ζώα, σπίτια, περιουσίες, έγιναν κάρβουνο. Τόνισε ότι δεν απαντήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, όμως πρέπει να απαντηθεί, «γιατί χωρίς αυτό το πολιτικό μας σύστημα απλώς θα προετοιμάζει την επόμενη τραγωδία».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε πως η κυβέρνηση αγνόησε το πόρισμα Γκολντάμερ.

«Να αφήσετε αυτό το αλαζονικό ύφος. Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, αλλα ως απολογούμενος», είπε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Το ερώτημα είναι τι κάνατε εσείς κ. Μητσοτάκη. Τι κάνατε τις παρεμβάσεις τις εν εξελίξεις παρεμβάσεις στις οποίες είχαμε προχωρήσει; Σταματήσατε τις προλήψεις, ακυρώσατε τους δασικούς χάρτες, δεν εφαρμόσατε την κοινή απόφαση συνεργασίας στην πυρόσβεση.

Αναβαθμίσατε στελέχη που είχαν ευθύνες για τη διαχείριση παλαιότερων πυρκαγιών, τους οποίους κατηγορούσατε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ενώ δεν προσλαβατε πυροσβέστες», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «πελατειακές σχέσεις», πρόσθεσε.

«Οι παραλείψεις σας προηγούνται της κλιματικής κρίσης», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του ομιλητή.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «ούτε ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν πάτησε το πόδι του στην Εύβοια», ζητώντας παράλληλα διευκρινίσεις για τις δηλώσεις του Φάνη Σπανού, σχετικά με την «εντολή μη κατάσβεσης», επισημαίνοτας πως αυτές οι καταγγελίες «είναι εξαιρετικά σοβαρές».

Φάνης Σπανός - Νέα τοποθέτηση: Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν θέλουν να σβήσουν τις φωτιές

«Όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται στις θέσεις τους, δεν έχει παραιτηθεί κανείς. Επιδείξατε πρωτοφανή απουσία συναίσθησης για τους κινδύνους και το δράμα της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για «απουσία του πανάκριβου επιτελικού σας κράτους».

«Έχετε το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό σας. Δεν έχετε σταματήσει να χαμογελάτε, ούτε και στη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές. Το χαμόγελό σας πολλαπλασίασε τον πόνο και την οργή των πληγέντων», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «ασέβεια προς κάθε πολίτη αυτής της χώρας που βλέπει την πατρίδα του να καίγεται. Η στάση σας δεν γεννά αίσθημα θυμού, αλλά κάτι χειρότερο: Αίσθημα ντροπής».

Σημείωσε ότι «είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ