Αρ. Πελώνη: Θετικά τα μηνύματα για τις άμεσες και απώτερες προοπτικές της οικονομίας

Αρ. Πελώνη: Θετικά τα μηνύματα για τις άμεσες και απώτερες προοπτικές της οικονομίας

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε την πορεία της οικονομίας αλλά και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «H πορεία προς την ελευθερία συνοδεύεται ήδη από θετικά μηνύματα για τις άμεσες και απώτερες προοπτικές της οικονομίας μας», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη, στην εισαγωγή της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Την περασμένη Τετάρτη το Δημόσιο άντλησε μέσω της επανέκδοσης 10ετούς ομολόγου, 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές με επιτόκιο 0,888%, ενώ οι προσφορές ξεπέρασαν το ποσό-στόχο κατά 12 φορές.

Την ίδια στιγμή, από τη δημοπρασία ετήσιων εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων αντλήθηκαν 1,3 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλή απόδοση -0,31%.

Τόσο η έκδοση δεκαετούς ομολόγου, όσο και η δημοπρασία εντόκων γραμματίων κατέληξαν σε άλλη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι -όπως τόνισε σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- ένα ακόμα σημάδι εμπιστοσύνης στην ελληνική ανάκαμψη και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές μας».

Όπως υπογράμμισε η κ. Πελώνη: «Στην ίδια εκτίμηση οδηγούν και τα πρόσφατα συγκεντρωτικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία τους πρώτους τρεις μήνες του 2021, η Ελλάδα κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 4,4% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Πέτυχε έτσι τον τέταρτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τριμηνιαία βάση, γεγονός που καταδεικνύει τόσο τη δυναμική που είχε η οικονομία στις αρχές του 2021, όσο και τις προοπτικές της στο επόμενο διάστημα».

«Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα»

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική της τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού. Είπε:

«Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. (EU-Med7) που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα γίνει στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο.

Στην ατζέντα της Υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του ευρωπαϊκού πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο, της συνεργασίας με τις χώρες Νότιας Γειτονίας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής 'Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες- θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, περί τις 16.00 ώρα Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Πάγια θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα πρέπει να μείνουν ανοιχτοί. Είμαστε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και με πλήρη σεβασμό στις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει κάθε χώρα».

Στο σημείο αυτό, η κ. Πελώνη, ανέφερε ειδικότερα: «Διαφορετικές θέσεις με την Τουρκία υπήρχαν και υπάρχουν. Σε πολλά ζητήματα οι θέσεις μας είναι διαμετρικά αντίθετες. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συζητάμε με τη γειτονική χώρα.

Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε. Η Ελλάδα επαναλαμβάνει με ειλικρίνεια τις πάγιες θέσεις της για όλα τα ζητήματα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο θα κάνει και τώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ