Μητσοτάκης: Βελτίωση της κατάστασης από τον Μάρτιο

Μητσοτάκης: Βελτίωση της κατάστασης από τον Μάρτιο

«Ελπίζω πως κάποια στιγμή και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό τύπο πιστοποιητικού εμβολιασμού για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του πρακτορείου Bloomberg και τον δημοσιογράφο John Micklethwait, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως διευκρίνισε «ουσιαστικά ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα επιτρέπει την είσοδο στην Ελλάδα, χωρίς να χρειάζεται να επιδείξει κανείς αρνητικό τεστ Covid ή να υποστεί περιορισμούς καραντίνας».

«Βλέπω πως πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται να διερευνήσουν περαιτέρω αυτή την ιδέα. Και πιστεύω πως ο λόγος είναι ότι οι πολίτες τους επιθυμούν να ταξιδέψουν και θέλουν να διευκολύνουν τα ταξίδια όσο το δυνατόν περισσότερο, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή την στιγμή, προτεραιότητά μας είναι ο εμβολιασμός των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών. Στη συνέχεια θα περάσουμε στους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. Όταν θα έχουν εμβολιαστεί αυτές οι δύο πληθυσμιακές κατηγορίες, τότε θα θέσουμε και τις προτεραιότητες ως προς τον εμβολιασμό. Αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέχρι τότε θα έχουμε περισσότερα εμβόλια και θα είμαστε σε θέση να τα χορηγούμε ανάλογα με την ζήτηση στην Ελλάδα. Ελπίζουμε πως το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «προχωράμε τη διαδικασία εμβολιασμού με γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Έχουμε καταστήσει την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις από το εξωτερικό. Πολλοί επενδυτές στρέφονται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά συνεπείς όσον αφορά τα σήματα που στέλνουμε στις αγορές» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός, ο οποίος απαντώντας για τις συνέπειες του lockdown στην ελληνική οικονομία, ανέφερε: «Στηρίξαμε τις θέσεις εργασίας. Δεν έχει σημειωθεί αύξηση στα ποσοστά ανεργίας ως αυτή τη στιγμή, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. Στόχος μας είναι πάντα να διατηρούμε την παραγωγική βάση της οικονομίας άθικτη, ώστε να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όσο πιο γρήγορα γίνεται».

«Καταφέραμε να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό για τρεις εβδομάδες τον Ιανουάριο, με πολύ πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία. Ελπίζω λοιπόν πως μετά τον Φεβρουάριο, που θα είναι δύσκολος, ο Μάρτιος θα είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων ένας καλύτερος μήνας», σημείωσε.

Αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, όπως υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης, «είχαμε πει ότι πρόκειται να το κάνουμε, και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε απόλυτα ότι τηρούμε τον λόγο μας».

«Θα αποπληρώσουμε 3,3 δισεκατομμύρια πρόωρα, από ένα σύνολο 5,1 δισεκ. που έχουμε δανειστεί από το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε συνεπείς με τις αγορές. Μας έχουν επιβραβεύσει με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Προφανώς αυτό συνδέεται και με τη σημαντική ρευστότητα που είναι διαθέσιμη αλλά πιστεύω ότι αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να υλοποιεί πραγματικές μεταρρυθμίσεις εν μέσω πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει και την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιταλίας από τον Mario Draghi: «αποτελεί μια εξαιρετική εξέλιξη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τυγχάνει να τον γνωρίζω προσωπικά, διότι τον συνάντησα κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης. Πιστεύω ότι κομίζει τεράστια αξιοπιστία. Θα φέρει τεράστια αξιοπιστία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και πιστεύω ξεκάθαρα ότι υπάρχει κοινή ατζέντα (με την Ελλάδα), μια μεταρρυθμιστική ατζέντα, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα υλοποιήσει από την πλευρά του για την Ιταλία. Υπάρχουν κάποια κοινά σημεία με την Ελλάδα: Ο πράσινος μετασχηματισμός, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνέργειες όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας γενικότερα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ