Σύνοδος Ε.Ε.: Συζήτηση για την Τουρκία χωρίς προσδοκία κυρώσεων

Σύνοδος Ε.Ε.: Συζήτηση για την Τουρκία χωρίς προσδοκία κυρώσεων

Ζητήματα των σχέσεων με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα συζητήσουν κατά τη σημερινή, δεύτερη, ημέρα της Συνόδου Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ωστόσο δεν αναμένεται να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας μετά τις τελευταίες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν στο πρόγραμμα του τρέχοντος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η Τουρκία παραμένει συνεπής στην προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος την Πέμπτη στη Σύνοδο.

Σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία, με τον Εμμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ότι το ζήτημα της Τουρκίας επανέρχεται στο τραπέζι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων». «Απαράδεκτη» έχει χαρακτηρίσει τη συμπεριφορά της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Για το Brexit, οι 27 εξέφραζαν χθες ανησυχία διότι η πρόοδος που έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να υπάρξει συμφωνία.

Για την κλιματική αλλαγή, έπεσε στο τραπέζι η πρόταση για μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στο 55% μέχρι το 2030, ωστόσο φαίνεται ότι η ΕΕ ακόμη έχει δρόμο ώσπου να ορίσει αυτόν το στόχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ