Χαμηλές προσδοκίες για τα ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο Κορυφής

Χαμηλές προσδοκίες για τα ελληνοτουρκικά στη Σύνοδο Κορυφής

Οδικό χάρτη για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας αναμένεται να ζητήσει η ελληνική πλευρά κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες.

Οι προσδοκίες ωστόσο είναι χαμηλές, αν και η ελληνική πλευρά επιμένει πως η αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς πρέπει να γίνει τώρα και όχι τον Δεκέμβριο.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. που ρωτήθηκε σχετικά από την Καθημερινή υποστηρίζει πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τζοζέπ Μπορέλ δεν νιώθει να ξεγελάστηκε από την Τουρκία, η οποία έβγαλε ξανά στην ανατολική Μεσόγειο το «Ορούτς Ρέις». Όσο για τη Γερμανία, έχει μεν εκφράσει την ενόχλησή της για τη στάση της Άγκυρας ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως αυτό αρκεί για να ανοίξει ο δρόμος για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ατζέντα της συνόδου, θα συζητηθούν η επιδημιολογική κατάσταση στην Ε.Ε., στον απόηχο και της απόφασης της Γαλλίας να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στο Παρίσι και σε άλλες οκτώ πόλεις από το ερχόμενο Σάββατο. Θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις με τη Βρετανία και η κλιματική αλλαγή, ενώ με βάση το πρόγραμμα οι σχέσεις της Ε.Ε. με τρίτες χώρες αναμένεται να συζητηθούν αύριο Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ