Νέα Navtex από την Τουρκία για έρευνες ως τις 20 Σεπτεμβρίου

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία επιβεβαιώνει τον ρόλο του ταραξία στην περιοχή

Νέα Navtex από την Τουρκία για έρευνες ως τις 20 Σεπτεμβρίου

Στην έκδοση νέας Navtex για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο προχώρησε τη Δευτέρα η Άγκυρα, προκαλώντας αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τη νέα Navtex θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες από τα ερευνητικά πλοία «Ορούτς Ρέις», «Αταμάν» και «Τσένγκις Χαν», ενώ οι συντεταγμένες οριοθετούν μια περιοχή κοντά στο Καστελλόριζο.

Απαντώντας η Υδρογραφική Υπηρεσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex τονίζοντας πως η τουρκική οδηγία είναι άκυρη και πως η δραστηριότητα των τουρκικών ερευνητικών πλοίων είναι παράνομη καθώς αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αθήνα: Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζει την έκδοση της νέας τουρκικής Navtex επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία συνεχίζει να εκπληρώνει πιστά το ρόλο του ταραξία και του παράγοντα αστάθειας στην περιοχή.

Να αγνοεί εκκλήσεις για διάλογο και να κλιμακώνει τις προκλήσεις της.

Να αυτοεγκλωβίζεται στα αδιέξοδα των δικών της επιλογών. Να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εξωθώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα.

Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται.

Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, θα συνεχίσει να επιδιώκει συμφωνίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλες τις χώρες της περιοχής.

Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από τα καθημερινά παραληρήματα στα οποία επιδίδεται και να εργαστεί για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ