Μέρκελ: Δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις στη κυριαρχία μελών της Ε.Ε.

Μέρκελ: Δεν θα ανεχτούμε επιθέσεις στη κυριαρχία μελών της Ε.Ε.

H Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τη Γερμανία καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν στη νότια Γαλλία, ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως οι δύο χώρες επιθυμούν την αποκλιμάκωση της έντασης και τον σεβασμό της κυριαρχίας και πως θα ενεργήσουν συντονισμένα.

«Δεν θα αποδεχτούμε επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ», τόνισε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει μεγάλη σημασία για μας - χρειαζόμαστε εκεί σταθερότητα και όχι εντάσεις. Έχουμε εκεί μια πολύ κρίσιμη κατάσταση και είμαι πεπεισμένη ότι εάν η Γερμανία και η Γαλλία βάλουν εδώ την κοινή τους δύναμη, θα βρούμε καλές λύσεις, ώστε να καταστήσουμε, ελπίζω, εφικτή την συνεργασία, αλλά και να καταστήσουμε σαφές ότι -ας πούμε- επιθέσεις στην κυριαρχία κρατών-μελών της ΕΕ δεν θα γίνουν αποδεκτές από εμάς. Είμαστε υπέρ της επίλυσης προβλημάτων με συνομιλίες και όχι μέσω κλιμάκωσης εντάσεων. Αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη διαφορά προσέγγισης στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων, η κυρία Μέρκελ διευκρίνισε: «Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες δράσης, η μία είναι να καταστήσουμε σαφές ότι στηρίζουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας- αυτό μπορείς να το κάνεις όπως έδειξε η Γαλλία, στέλνοντας πλοίο. Από την άλλη πλευρά εμείς στηρίξαμε την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας - αυτό έως τώρα δεν έχει επιτευχθεί, αλλά εργαζόμαστε πάνω σε αυτό- και από τα διάφορα κομμάτια δημιουργείται ένα συνολικό εγχείρημα. Υπό αυτή την έννοια είναι δύσκολο να αξιολογήσεις τα δύο κομμάτια το ένα σε σχέση με το άλλο. Σημαντικό είναι να μην εργαζόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά να συνεργαζόμαστε για τον ίδιο στόχο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ