Καταδικάζουν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. τις ενέργειες της Τουρκίας για την Αγία Σοφία

Αναφορά για «διαφιλονικούμενα νερά» από τον Ζ. Μπορέλ σχετικά με πιθανές νέες γεωτρήσεις της Τουρκίας

Καταδικάζουν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. τις ενέργειες της Τουρκίας για την Αγία Σοφία

Χωρίς απόφαση για κυρώσεις, το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία.

«Το συμβούλιο καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει ένα τόσο εμβληματικό μουσείο όπως η Αγία Σοφία σε τζαμί» ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ πρόσθεσε πως η απόφαση της Τουρκίας θα ενισχύει τη δυσπιστία και τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ε.Ε. για συνεργασία. Στο συμβούλιο υπουργών «υπήρξε ευρεία στήριξη στο να καλέσουμε τις τουρκικές αρχές να ανακαλέσουν την απόφασή τους» ανέφερε.

Σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως τυχόν ενέργειες γεωτρήσεων της Τουρκίας «σε διαφιλονικούμενα νερά» (disputed waters) στην Ελλάδα θα κλιμακώσει την ένταση, πρόσθεσε.

Ο Ζ. Μπορέλ σχολίασε πως η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την Ε.Ε. και τόνισε πως υπάρχουν ανησυχητικές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο τη Λιβύη. Η πρακτική της Τουρκίας με τις μονομερείς ενέργειες που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Ε.Ε. και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε. πρέπει να τερματιστεί.

«Επαναλάβαμε τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητές της και επαναλάβαμε πως η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε στα ευρωπαϊκά σύνορα στις αρχές Μαρτίου δεν πρέπει να επαναληφθεί» ανέφερε ο Ζ. Μπορέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ