Συμφωνία - πακέτο με Ιταλία για ΑΟΖ και άνοιγμα συνόρων

Συμφωνία - πακέτο με Ιταλία για ΑΟΖ και άνοιγμα συνόρων

Τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας, Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάγιο.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός, «η συμφωνία κατοχυρώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ εξασφαλίζει τα δικαιώματα των αλιέων.
Σταθερή επιδίωξη της χώρας μας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».


«Οι σχέσεις με την Ιταλία βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, γεγονός που επισφραγίζεται σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο μερών. Μια συμφωνία που επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδος- Ιταλίας», πρόσθεσε.

Σχετικά με τη Λιβύη οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Διαδικασίας του Βερολίνου.
Συζητήθηκε ακόμη και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, την οποία υποστηρίζουν και οι δύο χώρες, πάντα βέβαια υπό τις τεθείσες αιρεσιμότητες.

Αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων ο Ν. Δένδιας ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην άρση από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου «και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς» στις αφίξεις Ιταλών επισκεπτών στη χώρα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ