Στην Αθήνα ο Χαφτάρ την Παρασκευή

Απρόθυμοι οι Τούρκοι για τις λιβυκές φιλοδοξίες του Ερντογάν

Στην Αθήνα ο Χαφτάρ την Παρασκευή

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια θα έχει την Παρασκευή ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), Χαλίφα Χαφτάρ.

Η επίσκεψη Χαφτάρ πραγματοποιείται δύο 24ωρα πριν την πολυμελή διάσκεψη στο Βερολίνο για το λιβυκό, από την οποία θα απουσιάζει η Ελλάδα. Σε ανάρτηση του στο Twitter ο ΛΕΣ διερωτάται για τη συγκεκριμένη απουσία, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από τη σύγκρουση.

Στο μεταξύ, η τουρκική κοινή γνώμη δεν φαίνεται να πείθεται από την επιχειρηματολογία του Ταγίπ Ερντογάν για την ανάγκη παρουσίας στρατευμάτων στη Λιβύη.

Αναλυτές του Ιδρύματος για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, ενός think-tank που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, σημειώνουν πως σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, το 58% των Τούρκων είναι κατά της ανάπτυξης στρατευμάτων της χώρας τους στη Λιβύη. Σε αντίθεση με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Σύρια που έτυχε ισχυρότατης στήριξης στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας, δύο κόμματα της αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το εθνικιστικό Καλό Κόμμα (IYI) ψήφισαν κατά της στρατιωτικής εμπλοκλής στη Λιβύη.

Οι αναλυτές σχολιάζουν πως η κοινή γνώμη στην Τουρκία ανησυχεί από την αποστολή στρατευμάτων και τον αντίκτυπο που θα έχει η δραστηριότητα της Άγκυρας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Οι ανησυχίες εντάθηκαν μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ερντογάν θέλει να χρησιμοποιήσει Σύρους μισθοφόρους στη Λιβύη υποσχόμενος εκτός από χρήματα και την απονομή της τουρκικής ιθαγένειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ