Ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία

Ομόφωνη στήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ομόφωνα εξέφρασαν τη στήριξή τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο, τονίζοντας παράλληλα πως η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Αναλυτικά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της Συνόδου του Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Επίσης, αναφέρει στο κείμενο συμπερασμάτων πως το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαρέγκλιτα επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με τις συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας, αναφέρεται στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλούν για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

O Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης - Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ