Πάγο στις Πρέσπες βάζει ο Ζόραν Ζάεφ

Πάγο στις Πρέσπες βάζει ο Ζόραν Ζάεφ

Η άρνηση της Ε.Ε. να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις παγώνει μέρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική προοπτική για το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων, υποστήριξε ο Ζόραν Ζάεφ σε δηλώσεις του στο Euronews. Πρόσθεσε πως συγκεκριμένα άρθρα συνδέονται με το άνοιγμα της διαδικασίας για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Μέρος της Συμφωνίας θα παγώσει διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της» υποστήριξε ο Ζάεφ.

«Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα», πρόσθεσε.

Μετά το γαλλικό βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Β. Μακεδονία ο Ζόραν Ζάεφ αντιμετώπισε πολιτική κρίση από την οποία επιχειρεί να βγει μέσω πρόωρων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 12 Απριλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ