Άρωμα γυναίκας στην Ε.Ε. με Λαγκάρντ στην ΕΚΤ, Ντερ Λέγιεν στην Κομισιόν

Άρωμα γυναίκας στην Ε.Ε. με Λαγκάρντ στην ΕΚΤ, Ντερ Λέγιεν στην Κομισιόν

Τρίτη και φαρμακερή τελικά για τους 28 ηγέτες της Ε.Ε. που μετά από διαδοχικές διαβουλεύσεις κατέληξαν σε συμβιβασμό για τις θέσεις των προσώπων που θα αναλάβουν τις κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας που στο παρελθόν έχει θητεύσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις της Άνγκελα Μέρκελ θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν, διαδεχόμενη τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Την υποψηφιότητα της ντερ Λέγιεν θα πρέπει να επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συνεδριάζει αύριο 3 Ιουλίου για να εκλέξει τον νέο πρόεδρό του.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ θα είναι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παίρνοντας τα ηνία από τον Ντόναλντ Τουσκ.

Η σημερινή επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ίσως να αποτελεί την έκπληξη για πολλούς καθώς είχε αρνηθεί το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής της Κομισιόν αλλά δέχθηκε να αναλάβει το αξίωμα της προέδρου της ΕΚΤ, διαδεχόμενη τον Μάριο Ντράγκι.

Το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε μέχρι οι ηγέτες να καταλήξουν στην ντερ Λέγιεν έβαλε τέλος στο σύστημα του “κορυφαίου υποψηφίου” βάσει του οποίου ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε αρχικά προταθεί για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν.

Η ντερ Λέγιεν δεν είναι άγνωστη στην Ελλάδα, αφού το 2011 όταν ήταν υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Μέρκελ είχε πει πως για τις μελλοντικές τους διασώσεις οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να δίνουν ως ενέχυρο τα αποθέματα χρυσού τους. Η καγκελάριος Μέρκελ είχε δημοσίως απορρίψει την πρόταση λέγοντας πως μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν σωστή. Το όνομά της επέστρεψε στην επικαιρότητα στις αρχές του περασμένου Μαρτίου όταν υποδέχθηκε με θερμά λόγια την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας -απευθυνόμενη σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία- πως μετέτρεψαν ένα πρόβλημα σε ευκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ