"Πόλεμος" στις Βρυξέλες για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν

Τον Σοσιαλδημοκράτη Τίμερμανς υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας

"Πόλεμος" στις Βρυξέλες για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν

Σε σκληρή αναμέτρηση μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. θα εξελιχθεί όπως όλα δείχνουν η διαδικασία για τον διάδοχο του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ

Αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο να αναλάβει πρόεδρος της Κομισιόν ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) εμφανίζεται ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θέτοντας σε σοβαρή δοκιμασία τον γαλλογερμανικό άξονα.

Πριν τη σημερινή άτυπη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. ο Γάλλος πρόεδρος κατέστησε σαφές πως εξαιρεί τον Βέμπερ από τη δική του short-list, στην οποία περιλαμβάνει την Επίτροπο για τον Ανταγωνισμό, τη Δανέζα Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τον διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, τον κεντροδεξιό Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ και τον Ολλανδό Σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς. Για τον Βέμπερ όμως κρίνει πως δεν έχει την απαιτούμενη πείρα, όμως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αντιρρήσεις και εξακολουθεί να τον στηρίζει.

Σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση των 28 ηγετών ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την υποστήριξή του στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς.

Η συνάντηση έχει κυρίως αναγνωριστικό και προπαρασκευαστικό χαρακτήρα και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στο παρασκήνιο τις επόμενες εβδομάδες. Οι ηγέτες της Ε.Ε. θα έχουν την τακτική τους Σύνοδο στις 20-21 Ιουνίου όπου θα πρέπει να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα προτείνουν για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και το οποίο θα πρέπει να εγκρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη νέα του σύνθεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ