Τα λεφτά (για τις παροχές) υπάρχουν;

Κόντρα Στουρνάρα – οικονομικού επιτελείου και στο βάθος οι δανειστές

Τα λεφτά (για τις παροχές) υπάρχουν;

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στο νομοσχέδιο με τις καινούργιες παροχές, ξέσπασε η κόντρα για το αν υπάρχουν τα λεφτά για την κάλυψη τους. Ναι υπάρχουν λέει το οικονομικό επιτελείο, όχι δεν υπάρχουν υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον και στο περιεχόμενο της έκθεσης των θεσμών όπου θα αποτυπωθεί επισήμως και η θέση τους για την πορεία των φετινών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πήρε σήμερα θέση επί της διαμάχης που έχει ξεσπάσει από χθες ανάμεσα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Χουλιαράκης επιχείρησε να απαντήσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο αναφέροντας τα εξής:

«Σε συνέχεια των δηλώσεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών του 2019, έχω την υποχρέωση να επισημάνω τα εξής:

  1. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει πως το κατά πρόγραμμα πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης για το έτος 2019 θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας έτσι τον στόχο κατά 0,6% και δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο. Η πρόβλεψη αυτή, αποτυπώνεται στον πίνακα 4 του Προγράμματος Σταθερότητας, όπως κατατέθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου.
  2. Για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων, αλλά και τη συμβολή σε ένα νηφάλιο διάλογο, είναι, νομίζω, απαραίτητο να διευκρινισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, αν τα στοιχεία στα οποία αναφέρεται, αφορούν το σύνολο της Γενικής Κυβέρνησης - στη βάση του οποίου άλλωστε υπολογίζεται το πρωτογενές αποτέλεσμα - ή απλώς τον κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και αν είναι εκπεφρασμένα σε ταμειακή ή δημοσιονομική βάση», καταλήγει στη δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γ. Χουλιαράκης.

Ουσιαστικά ο κ. Χουλιαράκης επαναλαμβάνει την πρόβλεψη που έχει ενσωματωθεί στο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος είπε χθες από το βήμα της Βουλής ότι η ελληνική πλευρά προσβλέπει και σε είσπραξη τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία ανεβάζοντας τον συνολικό διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο πάνω από τα 1,2 δις. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας από την πλευρά του αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών θεωρώντας ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα κλείσει στο 3,5% (πρωτογενές πλεόνασμα) μόνο με τα μέτρα που ενσωματώθηκαν στο αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Δηλαδή, πιστεύει ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τις παροχές που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ